От х:

Днес в x:

1 °C

Древен пингвин с човешки ръст откриха в Нова Зеландия

Той бил висок около 1,60 метра и с тежал 70 до 80 килограма. Живял във времето преди 66 до 56 милиона години, през палеоцена, което го прави един от най-ранните гигантски пингвини. През тези десет милиона години различни видове гигантски пингвини населявали Земята.

Палеонтолозите са кръстили новооткрития пингвин Crossvallia waiparensis. За него учените научават от костите на крака, открити в фосилното легло Вайпара Грийнсланд, където са открити още няколко вида древни негови роднини.

От формата на тези кости от краката палеонтолозите разбират, че този нов вид се отличава от всички останали гигантски пингвини, открити на това място. Дължината на костите им позволява да определят размера на целия пингвин.

Този гигантски древен пингвин не е първият, Kumimanu biceae, открит през 2017 г., тежал 100 килограма и бил висок 1,65 метра, а най-големият от всички тях, Palaeeudyptes klekowskii, бил дълъг 2 метра и тежал 115 килограма. 

Новооткритият пингвин е тясно свързан и с друг изчезнал гигантски пингвин на друг континент - живелият през късния Палеоцен C. unienwillia, останките на който са открити на остров Сиймор в Антарктида.

През Палеоцена, според геоложките и палеонтологичните данни, връзките между Австралия, Нова Зеландия и Антарктида били все още доста силни, с подобна растителност и дива природа. Това сходство между двата пингвина засилва нашето разбиране за това как са били свързани континентите преди десетки милиони години.

"Когато живели видовете Crossvallia, Нова Зеландия и Антарктида били много различни от днешните - Антарктида била покрита с гори и климатът на двете места бил много по-топъл", казва Пол Скофийлд, старши уредник в музея в Кентърбъри.

По това време пингвините станали наистина големи, бързо в своята еволюционна история, преди да се смалят отново.

Смята се, че това смаляването им е свързано с възхода на морските бозайници - тюлени, китове и други, конкуриращи се за едни и същи хранителни ресурси и места за разплод, които започнали да се появяват по същото време.

Колкото повече вкаменелости откриваме, толкова по-ясна става картината на възхода и падението на пингвините, казват учените. Грийнсанд се оказва невероятно богат източник за този странен период в историята на птиците.

Документът, описващ пингвина, е публикуван в Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини