От х:

Днес в x:

25 °C

Древен пингвин с човешки ръст откриха в Нова Зеландия

Той бил висок около 1,60 метра и с тежал 70 до 80 килограма. Живял във времето преди 66 до 56 милиона години, през палеоцена, което го прави един от най-ранните гигантски пингвини. През тези десет милиона години различни видове гигантски пингвини населявали Земята.

Палеонтолозите са кръстили новооткрития пингвин Crossvallia waiparensis. За него учените научават от костите на крака, открити в фосилното легло Вайпара Грийнсланд, където са открити още няколко вида древни негови роднини.

От формата на тези кости от краката палеонтолозите разбират, че този нов вид се отличава от всички останали гигантски пингвини, открити на това място. Дължината на костите им позволява да определят размера на целия пингвин.

Този гигантски древен пингвин не е първият, Kumimanu biceae, открит през 2017 г., тежал 100 килограма и бил висок 1,65 метра, а най-големият от всички тях, Palaeeudyptes klekowskii, бил дълъг 2 метра и тежал 115 килограма. 

Новооткритият пингвин е тясно свързан и с друг изчезнал гигантски пингвин на друг континент - живелият през късния Палеоцен C. unienwillia, останките на който са открити на остров Сиймор в Антарктида.

През Палеоцена, според геоложките и палеонтологичните данни, връзките между Австралия, Нова Зеландия и Антарктида били все още доста силни, с подобна растителност и дива природа. Това сходство между двата пингвина засилва нашето разбиране за това как са били свързани континентите преди десетки милиони години.

"Когато живели видовете Crossvallia, Нова Зеландия и Антарктида били много различни от днешните - Антарктида била покрита с гори и климатът на двете места бил много по-топъл", казва Пол Скофийлд, старши уредник в музея в Кентърбъри.

По това време пингвините станали наистина големи, бързо в своята еволюционна история, преди да се смалят отново.

Смята се, че това смаляването им е свързано с възхода на морските бозайници - тюлени, китове и други, конкуриращи се за едни и същи хранителни ресурси и места за разплод, които започнали да се появяват по същото време.

Колкото повече вкаменелости откриваме, толкова по-ясна става картината на възхода и падението на пингвините, казват учените. Грийнсанд се оказва невероятно богат източник за този странен период в историята на птиците.

Документът, описващ пингвина, е публикуван в Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изразете по подходящ начин благодарността си към хората, които ви помагат. И вие, като всеки друг заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Ще получите това, към което се стремите. Благоприятно развитие на здравословен проблем, ваш или на близък човек.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не се изкушавайте от разпространението на клюки и каквито и да било интриги. Напълно контролирате положението и не е нужно да се забърквате в сплетни. Послушайте съветите на ваш близък и не се доверявайте на прекалено усърден доброжелател. За някои от вас се открива възможност за избор, към който винаги сте се стремили.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Положителна оценка за работата ви с хората, нуждаещи се от вас. Всичко това ще ви носи дивиденти, от които предстои да се възползвате. И занапред ще бъдете лидер на онези, които ви вярват и се вслушват в съветите ви. Амбициите ви са и за много повече. Работете и ще успеете.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ви предстои важна среща, за която трябва добре да се подготвите. Не оставяйте нещата на случайността, защото това може да ви изиграе лоша шега. В личен план ще останете много доволни от нещо, което партньорът ви е направил специално за вас. Посветете му част от времето си, тъй като със сигурност го заслужава.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ще ви предложи вълнения и силни емоции. Ще останете приятно изненадани от човек, когото малко познават, но с добро отношение към вас. Подкрепата му ще ви мотивира да продължите усърдно в своята посока. Ако сте във ваканция ви очакват безгрижно време и много развлечения.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят е прекрасен за нови запознанства. Не се колебайте да говорите открито. Чарът ви е неустоим и дори да не прецените правилно ситуацията ще ви бъде простено. Не се увличайте в безсмислени спорове и не отдавайте твърде голямо значение на дреболиите.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Толерантността и способността ви да разбирате човешката болка ще ви помогнат да се справите в деликатна ситуация. Ще се развълнувате от изненадата, която ви е приготвил скъп на сърцето ви човек. Любовно обяснение ще ви накара да се почувствате значими за някого и ще изпълни душата ви с нежни трепети.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ръководейки се от разума и желанията си, ще постигнете повече. Ще изберете това, което преценявате като най-добро за вас и няма да сбъркате. Не пропилявайте времето си да убеждавате някого в правотата на мислите си, погрижете се за себе си, но и не оставяйте у другите усещане за отчужденост.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Всички около вас имат не по-малка нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения. Мислете преди да обещавате, дали сте в състояние да ги изпълните. Бъдете искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви, фалша не е вашия стил. И без да се оправдавате, поемете отговорността за постъпките си.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С деликатното си поведение ще си спечелите приятели и ще насочите развитието на натоварваща ситуация в положителна насока. Повече слушайте, по-малко говорете и се отнасяйте с уважение към мнението на хората около себе си. Ще срещате подкрепа от партньора си.
23.09.2019
Последни новини