От х:

Днес в x:

10 °C

Древен пингвин с човешки ръст откриха в Нова Зеландия

Той бил висок около 1,60 метра и с тежал 70 до 80 килограма. Живял във времето преди 66 до 56 милиона години, през палеоцена, което го прави един от най-ранните гигантски пингвини. През тези десет милиона години различни видове гигантски пингвини населявали Земята.

Палеонтолозите са кръстили новооткрития пингвин Crossvallia waiparensis. За него учените научават от костите на крака, открити в фосилното легло Вайпара Грийнсланд, където са открити още няколко вида древни негови роднини.

От формата на тези кости от краката палеонтолозите разбират, че този нов вид се отличава от всички останали гигантски пингвини, открити на това място. Дължината на костите им позволява да определят размера на целия пингвин.

Този гигантски древен пингвин не е първият, Kumimanu biceae, открит през 2017 г., тежал 100 килограма и бил висок 1,65 метра, а най-големият от всички тях, Palaeeudyptes klekowskii, бил дълъг 2 метра и тежал 115 килограма. 

Новооткритият пингвин е тясно свързан и с друг изчезнал гигантски пингвин на друг континент - живелият през късния Палеоцен C. unienwillia, останките на който са открити на остров Сиймор в Антарктида.

През Палеоцена, според геоложките и палеонтологичните данни, връзките между Австралия, Нова Зеландия и Антарктида били все още доста силни, с подобна растителност и дива природа. Това сходство между двата пингвина засилва нашето разбиране за това как са били свързани континентите преди десетки милиони години.

"Когато живели видовете Crossvallia, Нова Зеландия и Антарктида били много различни от днешните - Антарктида била покрита с гори и климатът на двете места бил много по-топъл", казва Пол Скофийлд, старши уредник в музея в Кентърбъри.

По това време пингвините станали наистина големи, бързо в своята еволюционна история, преди да се смалят отново.

Смята се, че това смаляването им е свързано с възхода на морските бозайници - тюлени, китове и други, конкуриращи се за едни и същи хранителни ресурси и места за разплод, които започнали да се появяват по същото време.

Колкото повече вкаменелости откриваме, толкова по-ясна става картината на възхода и падението на пингвините, казват учените. Грийнсанд се оказва невероятно богат източник за този странен период в историята на птиците.

Документът, описващ пингвина, е публикуван в Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
29 мар 2020
Последни новини