От х:

Днес в x:

В село Крум Коледа дойде 5 месеца по-рано

Изображение 1 от 5

    На 2 август изтече срокът за доброволно заколване на прасетата в личните стопанства в Южна България, включително и димитровградско, което ще позволи използване на месото. В противен случай започва принудителна евтаназия и загробване на свинете, плюс глоба за стопаните, неспазили изискванията.

    В димитровградска община само 2 села не попадат в 20 километровата санитарна зона за унищожаването на домашните прасета, това са селата Странско и Райново. Според указа, спуснат от областния управител на Хасковска област, във всички останали села, както и в Димитровград и Меричлери, домашните прасета трябва да бъдат заклани най-късно до края на днешния ден.

    Посетихме село Крум, където днес масово се колят домашните прасета. Хората, макар и през сълзи, се поздравяват с "весела Коледа", заради българската традиция, в която домашните прасета се колят в края на декември, преди началото на Коледните празници.

    В селото има преброени 58 прасета в така наречените "задни дворове", информира кметицата на селото Златка Тенева. Сутринта крумчани са започнали деня с надежда, тъй като са чули, че се отлага крайния срок, но по-късно са разбралт, че отлагането е само за Пазарджишко и то с една седмица.

    Кметицата на село Крум днес е обходила част от личните стопанства в селата и е установила, че на повечето места хората изпълняват наредбата и са започнали да разфасоват животните.

    С много мъка и гняв ни посрещнаха стопани в селото, които не крият емоциите си и съжаляват, че трябва да умъртвят животните сега и че няма да посрещнат подобаващо Коледните празници според традицията - да съберат родата, съседите и приятелите на голяма софра с прясно свинско месо.

    Стопаните в селто разказват, че последните дни купуват фризери, за да могат да съхранят месото. Оплакват се, че им се налага да изхвърлят сланината, защото няма как да я съхранят в тези жеги и по-голямата част от нея ще бъде похабена. През лятото не могат да правят нито луканки, нито пуски, не могат и да консетвират месото в буркани, защото до дни те ще бомбират и ще трябва да го изхвърлят.

    Голяма част от хората преживяват ненавременното колене на прасетата силно емоционално и това на по-възрастните им оказва влияние на здравословното състояние.

    Има стопани, закупили малки прасенца през миналия месец и днес и се налага да ги заколят, което освен че им е жал за животинките, им носи и загуби, защото не могат да изкарат достатъчно месо, за да покрият раходите за покупката им. По-евтино би им дошло да си купят месо от магазина, от колкото са дали за животните, като не включват разходите, направени за фураж, който няма да влезе в употреба. Всяка сутрин стопанката на прасенцата хващала влака от града и в 7 часа идвала в селото да ги нахрани. Възръстното семейство разчитало на тези прасенца за да могат да си напрявят зимнина, малко пуски, кайма и месо за ядене.

    "Искат да ни погубят", коментира един от по-възрастните стопани, "миналата година избиваха крави, преди това овце и какво й остава на една селска къща, която от древни времена трябва да има животни, които да отглежда, за да се изхранва и през зимата". Сега ще трябва да купуват месо от магазините, което не знаят с какво е пълно и от къде идва, не знаят с какво са били хранени закланите животни, а и вкусът няма нищо общо с прясното домашно свинско месце.

    В село Крум се носят слухове, че чумата по свинете е тръгнала от френски фураж и че умишлено е предизвикана така наречената епидемия в България, защото не трябвало да има лични стопанства, а да се купува вносно месо, коментират крумчани. Според жители на селото тази мярка с избиването на всички животни от дворовете е жестока и неправилна, според тях е трябвало да се изследват свинете и само ако има заразени тогава да биват избивани, но ако няма, да позволят на стопаните да си ги гледат. Прасетата не ходели на паша и вероятността да се заразят в дворовете на хората е почти нищожна.

    Хората споделят, че догодина вероятно няма да се организира и традиционния празник на пуската в село Ябълково, защото който и да приготви прочутия с вкусовите си качества деликатес "Ябълковската пуска", ще го прави или не с домашно месо или с замразено месо от лятото, което ще промени вкусовите качества на продукта.

    На маста в един от крумските домове бай Стойчо е събрал голяма част от фамилията, за да заколят и разфасоват 2-те прасета от личното си стопанство. На масата се изкарваха традиционните зимни свински ястия посред лято на 35-40 градусова температура. Домакинята бе сготвила свинско със зеле, но прясно, а не кисело, каквато е традицията в този дом, и пържени мръвки с лук, а не с праз, защото не му е сезона. Синът на 73-годишния стопанин на дома се е завърнал вчера от Австрия, за да помогне на баща си да заколят и оправят прасетата, но другият му син, който също е в чужбина, не е успял да си осигури отпуска за "празника".

    Положението е подобно и в другите селски домове, кметовете на село Добрич и Крепост също информираха, че стопаните са започнали да колят свинете, хората искат да спасят месото, за да не минат проверки и животните им да бъдат избити и загробени.

    Препоръките на БАБХ относно свинското месо от домашни свине:

    1.     Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.

    2.     Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

    3.     От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

    4.     Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.

    5.     Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас)

    6.     Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

    7.     В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

    8.     Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ни
      Нина
      12 -5
      18:20, 2 авг 2019

      Избиха животните на хората с измислени чуми. Сега ще ядем месо на 10 години от Аржентина тълно с химикали и хормони.

    • 2
      На
      Наблюдател
      5 0
      21:26, 2 авг 2019
      Преди векове са измирали и хора от човешката чума. На война като на война, както са казали французите.
    • 3
      Ст
      Ст
      8 -2
      13:34, 3 авг 2019
      Няма да ядем свинско и така ..боклуци мръсни ,евтаназия за тези които си измислиха тази простотия ,убийци долни ..съсипахте България
    • 4
      Ме
      Метъла
      9 -3
      15:28, 3 авг 2019
      Вместо да колят прасетата да бяха заклали гербаджийската кметица.
    • 5
      Га
      гарантирано от ГЕРБ
      7 -1
      02:22, 4 авг 2019
      Щом си харесвате онова хахавото говедо от Банкя, хак да ви е сега.
    Последни новини