От х:

Днес в x:

Нови 47 български неделни училища се разкриват наесен в чужбина, броят им става 356

Нови 47 български неделни училища в чужбина ще бъдат разкрити от новата учебна година. Те се създават в 16 държави, сред които и такива, в които за първи път се откриват български училища, като Хърватия, Латвия, Киргизстан. Това съобщи за Радио Кърджали Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в Министерството на образованието. 

Когато започнахме да създаваме програмата преди десет години, бяха петдесетина училища, създадени на възрожденски принцип. Днес картината е друга, защото наистина България е навсякъде по света, казва Наталия Михалевска. 356 училища в петдесет държави на всички континенти. Над 45 хиляди деца и ученици в тях. 1700 са учителите по български език и литература, история и география на България и тези, които преподават фолклор , танци, музика и изкуство. Мрежата до такава степен се е разраснала, че 24 часа в денонощието на шестте континента се учи български език, каза Наталия Михалевска.

Българчетата, които учат в неделните училища в чужбина, вече имат възможност и условия да сертифицират знанията си по родния език по общата европейска езикова рамка чрез онлайн тестове. Сертификатът се издава от Софийския университет "Свети Климент Охридски", а идеята е на министерството на образованието и науката. Документът дава възможност да се работи навсякъде по света по време на целия съзнателен живот на този, който го притежава. Обмисля се и вариантът сертификатът да стане част от улеснена процедура за кандидатстване в български висши училища, заедно с общия успех от дипломата в чуждестранното средно училище и оценката, която са получили от матурата на чуждия език в страната, където живеят. Така децата ще имат шанс и възможност по-бързо и по-лесно да се върнат в България и да учат тук, коментира Наталия Михалевска.

В десет щата на САЩ българският език вече се признава за чужд език, който може да се изучава в американските училища. Заслугата донякъде е и на Асоциацията на българските училища в чужбина, която дейно работи за признаването на българския език в чуждите образователни системи. Това, което направиха те чрез нашите евродепутати - инициираха една петиция за това какъв е смисълът българският език да е избираем, факултативен, да се изучава в чуждестранните училища и да се избира като матура, за да имат българските деца реален ефект от знанията си. Това вече е постигнато в Америка, за това се работи и в другите държави и със съдействието на българските дипломати по целия свят, обясни Наталия Михалевска.

Именно Асоциацията е и в основата на провеждащата се в Пловдив на 27 и 28 юли конференция, посветена на образованието на българите зад граница. 120 участници от над 70 училища в чужбина ще се включат в нея. Министерството на образованието ще представи през участниците три нови програми, които ще се прилагат още от началото на новата учебна година. Едната е за обучението и повишаване на квалификацията на българските учители зад граница, която ще се осъществява в шест точки в Европа и в България през лятото чрез курсове. Втората инициатива се отнася до иновациите и обучението в училищата в страната и на Балканите и обмяната на опит между тях. Третата програма се нарича "Да се завърнеш у дома" и дава възможност на деца и учители да посетят България в тридневни или петдневни пакети, да се докоснат до училищата, до природата, историята, културата, да я усетят като страната, за която толкова много са слушали и познават задочно, още повече, че има много българчета, родени и израснали в чужбина, които не познават родината си, каза Наталия Михалевска.

www.bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    независим
    1 0
    07:39, 29 юли 2019
    Какво мърморят комунистите.средният ешелон от тях е на възлови позиции в дъроаавната власт.михалевска е един от стотиците примери. г-н Борисов това е най голямата ти грешка. ти ги остави всички мая палавраджийката ти я направи омбудсман а тя режисира костинбродската афера и т.н. не сме доволни останалите .всички трябваше да се махнат и нека да си лаят тогава колкото си искат.
Последни новини