От х:

Днес в x:

За пръв път картографираха огромното "нищо" около Млечния път, което продължава да расте

Обширната космическа празнина обгръщаща галактиката ни бе картографирана и измерена от екип астрономи, с цел да се определи гравитационното и влияние върху Млечния път.

От 30 години астрономите се опитват да разберат защо Млечния път, Андромеда и по-малките им съседи се разширяват по-бързо от останалата част от вселената – с около 600 км/ч.

Експерти от Хавайския университет фокусирали вниманието си върху регион, известен като “Локална празнина”, за която е изчислено че е с ширина между 146 и близо 1 милиард светлинни години и за която се твърди, че продължава да се разширява.

Открили, че приблизително половината от това бързо разширяване се причинява “локално” от комбинацията между привличането на близкия галактичен куп Дева и нашето участие в разширяването на Локалната празнина.

Експерти от университета измерили движението на 18 000 галактики в компендиума Cosmicflows-3 посветен на разстоянията между галактиките.

С помощта на тези данни, те създали карта, акцентираща върху границите между струпването на материя и липсата на материя, дефиниращи краищата на Локалната празнина.

Използвали същата техника и през 2014, за да определят пълния мащаб на нашия собствен свръхклъстер от над 100 000 галактики, кръщавайки го Ланиакея – в превод “обширни небеса”.

Вселената е комбинация от галактически купове и обширни празнини. Галактиките не просто се движат с цялостното разширяване на вселената, но реагират и на гравитационното привличане на съседите си и регионите с по-голяма маса.

Като последица, в съответствие с цялостното разширяване на вселената, те се движат към най-плътните райони и се отдалечават от районите с по-малка маса – празнините.

Макар да живеем в космически мегаполис, през 1987 Брент Тули и Ричард Фишер забелязали, че галактиката Млечен път се намира в покрайнините на разширяващ се празен регион, който нарекли Локална празнина.

Наличието на Локална празнина вече е широко прието, но тя си остава слабо проучена, защото се намира зад галактически център, което означава, че видимостта ни е силно възпрепятствана.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини