От х:

Днес в x:

35 °C

Защо в България има толкова много фалшиви болнични?

Щом в България се зададат празници, броят на болничните рязко нараства. От което логично следва, че немалко от тях навярно са фалшиви. Но наистина ли фалшивите болнични са толкова много, колкото твърди премиерът Борисов?

Коментар от Емилия Милчева:

Ако в България наистина имаше електронно управление и информационните системи на държавните институции си “говореха”, сред наплива на ГКПП Кулата-Промахон със сигурност щяха да бъдат открити хора с болнични, отиващи на море в Гърция. Но, за радост на измамниците, такава комуникация няма.

Още през май шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов съобщи, че броят на болничните по празници рязко се увеличава. А според Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, ръстът е с 20-30%. Премиерът Бойко Борисов отново извади проблема на дневен ред - и предупреди лекарите да внимават, защото би му било неприятно доктори да бъдат арестувани.

Според цитираните от премиера данни, през 2018 болничните са били 2 милиона, а само за първите шест месеца на тази година вече са 3,5 милиона. Общият размер на начислените парични обезщетения, изплатени от ДОО на база болничен лист за 2018 година, е 557 милиона лева, което е ръст от 13% спрямо предходната година. Най-голям дял от тази сума се пада на работещите в столицата, където са съсредоточени държавните институции - близо 190 милиона лева. София е следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора.

Няма официални данни за обезщетенията за първите 3 дни, плащани от работодателите. Но се очаква за 2019 да достигнат около 200 милиона лева.

Защо го правят

Има две категории хора, които злоупотребяват с болничните. В едната влизат предимно държавни и общински служители, тоест - чиновници, които гледат да се измъкнат по празници поне за седмица. За тях болничните са удобен начин да изкарат почивка, без да пипат гарантираната си отпуска. И тъй като администрацията е претъпкана от “калинки” и “чантаджии”, отсъствието на част от тях не променя и бездруго ниското качество на публичните услуги.

Във втората категория попадат хората, за които болничните са начин да се трудят на втора работа - защото парите от първата не стигат. Всички те са част от армията на “работещите бедни”, но не тях ожали Борисов, а работодателите, за които “тази ситуация е бич”. Вместо да изясни дали тези хора са осигурявани на минимална работна заплата и дали получават нещо отгоре, което не е регламентирано. Защото рядко някой на минимална заплата ще шикалкави с фалшиви болнични, за да мързелува. Работодателите плащат 70% от възнаграждението за първите три дни, държавата - 80% или 90%, в зависимост от това дали болничните са за общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров посочи тези дни, че България си остава най-бедната страна в ЕС, в която 70% от хората получават заплащане под 1 200 лева. Според премиера пък, много хора „взимат болнични и отиват да берат гъби, ябълки". Ако приемем, че тези хора заминават за някоя европейска държава, тук вече са необходими дълги болнични - за по два-три месеца. Повечето от тези болнични листове се издават от болниците - частни, държавни, общински, като лечебните заведения също имат голяма изгода. От тези мними болни те получават пари по клиничните пътеки. Така парите на данъкоплатците се източват от две места - от НЗОК, която финансира болниците, и от НОИ, откъдето се изплащат болничните.

Една класификация на издадените болнични листове би помогнала за изясняване на картината. Но липсва политическа воля, която да наложи контрол и по-сериозен механизъм за проверки както на хората с болнични, така и на порочните практики в болниците. Ако вярваме на премиера, държавата се е заела много сериозно с тази задача. Защото “толкова много искания имаме за повишаване на заплати, че всеки един лев ни е важен”.

Има и още нещо

Има обаче и друго. Не може министър-председателят да говори на едро за голям брой измами с болнични листове, ако наистина не е наясно за какъв процент става дума. В България е пълно с болни хора, смъртността е от най-високите, животът е къс и нелек, а ръстът на болничните може би просто отразява тази реалност. След като броят на хоспитализациите се е повишил сериозно, а разходите на НЗОК за болниците са скочили тройно в сравнение с 2007 година, от това логично следва и ръст на болничните.

„Ако има проблем, той трябва да се докаже", каза преди ден зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. И добави, че за увеличаването на болничните листове има както субективни (поставянето на диагноза е субективна експертиза), така и напълно обективни причини. Затова не бива да се формира групова вина.

Накратко: ако премиерът продължава да твърди, че голяма част от болничните са фалшиви, значи населението е здраво. А от това следва, че ще му се наложи да разрови какви ги вършат в болниците и/или как и колко плаща бизнесът.


Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ло
  Ловеч
  18 -2
  20:42, 5 юли 2019
  А якой питали ме като си плащам осигуровките на мен и на персонала и на счетоводителката една торба с пари и накрая да не се разболяваме и болни ще работим само и само да не вземаме болнични .Бойко голямата глава явно ти си крадец и затова мислиш че всички сме крадци като теб .И накрая пенсия от 240 лв .искаш само да взимаш и никой да не се разболява и ако може и да не се пенсионира за да не взема голямата пенсия която не стига само за лекарства уморихте народа още до кога
 • 2
  Be
  because
  9 0
  08:58, 6 юли 2019
  защото с тия заплати ако всеки път трябва неплатен само да се взима хората ще измрат от глад
  • Мз
   МЗ
   7 0
   10:59, 6 юли 2019
   След като се назначават на длъжности здравни експерти като Кремена Кондова ,работила като продавачка в дрогерия и хал хабер си няма от организация в здравеопазването и същност на здравните общински дейности ,друго не и остава да се вживявя на разследваща .г-н кмет кой контролиращ орган ще направи проверка и ще наложи наказание за нейните болнични ,които не са малко за периода през който е на длъжност ,като гл.експерт здравеопазване към община хасково !!!!!!!!!!!!!!!
 • 3
  76
  767980
  4 -2
  00:21, 7 юли 2019
  Хасково Днес може да запита :
  .... Защо в България има толкова много мутри и бейове ?.....
  .... обаче единствените мъже в редакционната колегия са компютърните мишки с които цъкат :))
 • 4
  Ли
  Лиско
  0 0
  14:21, 8 юли 2019
  " Вие ни плащате- колкото да не умрем, но и ние работим- колкото да не заспим"

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини