От х:

Днес в x:

10 °C

"Демократична България" поиска закриването на КПКОНПИ

Oбединение "Демократична България" настоява за закриването на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В позиция до медиите се казва, че последните решения на антикорупционната комисия по казуса с "апартаментите на властта", разкриват несъстоятелността на този орган.

От обединението визират обявеното тази седмица решение на КПКОНПИ, че в имотните сделки на политиците, не са установени нарушения при проверките на апартаментите на властта.

От "Демократична България" отбелязват, че за пореден път са се разкрили системните проблеми при създаването и функционирането на комисията. "Комисията се използва преди всичко за даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията и осъществяване на административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса", се казва още в позицията.

Допълва се, че комисията се превръща в удобен инструмент за защита на "своите" и преследване на "опозиционерите".

Ето и пълният текст на позицията:

Последните решения на антикорупционната комисия по казуса с "апартаментите на властта" – на министри, зам. министри, депутати от управляващото мнозинство – разкриват несъстоятелността на този орган.

За пореден път се разкриха системните проблеми при създаването и функционирането на комисията:

– липса на независимост от управляващото мнозинство

– прилагане на повърхностни, селективни и формални проверки за конфликт на интереси

– липса на адекватен стандарт за оценка на имуществото на проверяваните лица

– показни публични акции срещу неудобни за политическото статукво лица.

Комисията се използва преди всичко за даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията и осъществяване на административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса.

Наличието на правомощия да използва специални разузнавателни средства без адекватен парламентарен и съдебен контрол, превръща комисията в удобен инструмент за защита на "своите" и преследване на "опозиционерите".

Несъобразяването на комисията с решения на съдилищата, както и с европейски правни норми и стандарти е превърнато в доминираща институционална практика.

Липсата на независими разследващи правомощия само затвърждава убеждението за фасадната функция на този орган – противодействието на корупцията остава само в наименованието на самата комисия. Очевидна е липсата както на воля, така и на визия и експертиза у управляващите за реално противодействие на корупцията чрез решителна реформа на прокуратурата и по отношение свръховластената фигура на главния прокурор.

За периода на своето съществуване – от началото на 2018 г. – комисията потвърди със своите действия първоначалната теза на "Демократична България" – за рисковете и вредата от съществуването на този псевдонезависим, но реално поръчков орган.

КПКОНПИ трябва да бъде закрита.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини