От х:

Днес в x:

Гръцката армия ще е в бойна готовност заради Турция

Гръцката армия ще е в бойна готовност. Причината е, че Турция продължава с провокативното си поведение в Източното Средиземноморие, въпреки призива на Европейския съюз да се въздържи от търсенето на петрол в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), съобщават гръцките медии.

Според източници, ключовият въпрос, който се обсъжда в Атина, е как да се реагира в случай, че Турция реши да проведе изследвания или сондажи в континенталния шелф на Гърция или в нейната изключителна икономическа зона. Най-голямата загриженост е за потенциална турска намеса на изток от остров Родос и на юг от остров Кастелоризо.

На политическо равнище Атина направи всичко възможно, като подчерта потенциалните последици от провокативното поведение на Турция върху стабилността.

Плановете на Атина се основават предимно на маневри от гръцката флота, тъй като в момента Турция използва кораби за научни изследвания и сондажи, за да затвърди присъствието си в региона. Въпреки това, гръцките военновъздушни сили вероятно ще играят подкрепяща роля при всеки отговор.

Запитан миналата седмица дали Гърция може да разчита на военна подкрепа от ЕС или Съединените щати в случай на инцидент, министърът на отбраната Евангелос Апостолакис заяви пред репортери, че Гърция ще трябва да планира самостоятелно да се справи с подобен сценарий. "Няма такова обещание, нито такъв въпрос в момента, но както казах и преди, когато трябва да направим нещо, очакваме, че основно ще бъдем сами."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини