От х:

Днес в x:

ТВ-дуел за Истанбул: какво всъщност крои Ердоган?


Ердоган е натясно: евентуално повторно поражение в Истанбул би означавало огромна загуба на власт. Затова хвърли всички сили в борбата. Дори разреши телевизионен дуел. Какви сметки се крият зад този ход?

Необикновено събитие за турската общественост - точно седмица преди повторния вот за кметското място в Истанбул турските зрители ще станат свидетели на телевизионен предизборен дебат между Бинали Йълдъръм, кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Телевизионните двубои, в които опонентите представят позициите си преди важни избори, се смятат за нещо напълно естествено в повечето демократични страни - но не и в Турция. Тук такова събитие не е имало от 17 години. Откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт през 2002 г., той неизменно бойкотира подобни медийни изяви.

При това самият Ердоган извличаше през 90-те години извлече огромна полза от телевизионните. Като политик от ислямистката “Партия на благоденствието”, предшественик на настоящата ПСР, той поддържаше крайно консервативни  възгледи. В дискусиите по телевизията Ердоган и неговите последователи, сред които и известният му политически ментор Неджметин Ербакан, получава възможност да неутрализират негативния имидж на партията. На парламентарните избори през 2002 г. настъпи големият триумф: ПСР на Ердоган извоюва категорична победа. Оттогава насам Ердоган не е участвал повече в никакъв телевизионен дуел с опозиционен кандидат. Същото се отнася и до неговите съпартийци от ПСР.

Акиф Беки, медиен съветник на турския президент от 2005 до 2009 година, обясняваше промяната в стратегията така: „Днес Ердоган смята тези дискусии за безполезни, макар че едно време сам се възползваше от тях. Конкурентите си той смята за по-слаби и не иска те да печелят от популярността му. Освен това Ердоган не желае да участва в дебати, които да го представят като ретрограден, както често се случваше едно време. "

Необясним ход

Затова мнозина смятат за необяснимо, че след 17-годишно прекъсване ПСР отново се е съгласила да участва в телевизионен дуел с представител на опозиционната партия - при това при равни условия: водещият Исмаил Кючуккая не е смятан за привърженик на ПСР, а телевизионният канал Fox News, който излъчва дуела, е по-скоро критичен към правителството. Освен това опозиционният кандидат Имамоглу има лично предимство – той е отличен оратор, докато Йълдъръм прави впечатление на високомерен човек без особени идеи. Имамоглу вече е напипал и най-болното място на конкурента: той безмилостно обвинява градската управа на Истанбул, ръководена от ПСР в продължение на 25 години, в нередности и злоупотреби със средства.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини