От х:

Днес в x:

Свръхнова накарала хората да се изправят на два крака, твърди учен

Еволюционен скок разграничил видовете: докато някои маймуни продължили да се придвижват на 4 крака, нашите предци се изправили на два и тръгнали да покоряват света.

Ползите от изправената походка в aфриканската савана са добре известни, но какво точно накарало далечните ни родственици да се изправят не е толкова ясно. Сега се появява радикално предложение на американски учен, който вижда космическа намеса - прачовеците получили помощ от експлоадиращи звезди.

Според изследването, серия звезди в покрайнините на Млечния път експлоадирали насред космически хаос, започнал преди около 7 милиона години и продължил още няколко милиона години. Свръхновите изхвърляли космически лъчи във всички посоки. На Земята, радиацията от катаклизмичните експлозии достигнала епогея си преди около 2.6 милиона години.

Увеличаването на радиацията задействало серия от събития. Докато космическите лъчи бомбардирали планетата, те йонизирали атмосферата и я направили по-проводима. Това може би е увеличило честотата на светкавиците, предизвиквайки пожари в африканските гори, проправайки пътя за появата на пасища. С по-малко дървета, предшествениците ни били принудени да се адаптират - тези които се научили да ходят изправени, процъфтели.

Поне така е на теория. В историята на човешката еволюция ходенето на два крака датира от поне 6 милиона години до сахелантропите – древен вид с човешки и маймунски характеристики, чийто вкаменели останки бяха открити в Чад. Според една от теориите, климатичните промени трансформирали пейзажа, оставяйки савана на места, на които някога растели дървета.

Космическите лъчи от една звезда, експлоадирала на около 164 светлинни години от Земята вероятно са увеличили йонизацията на атмосферата 50 пъти, пресмятат учените. Космическите лъчи йонизират атмосферата, като разделят електрони от атомите и молекулите, в които се удрят. Космическите лъчи обикновено йонизират горните слоеве на атмосферата, но по-мощните от близка свръхрнова могат да проникнат по-надълбоко в атмосферата. Това най-вероятно е увеличило честотата на светкавиците.

Ако учените са прави, бъдещи свръхнови имат потенциала да предизвикат нови горски пожари на Земята. Но в момента планетата изглежда в безопасност. Най-близката звезда на път да експлоадира през следващите милиард години е Бетелгейзе – една от най-ярките в съзвездието Орион. Тя се намира на 624 светлинни години.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020

Случаен виц

Последни новини