От х:

Днес в x:

За година са пректратени 44 000 разследвани престъпления

През последната една година близо 44 000 разследвани престъпления са били прекратени заради изтичане на давностния срок и ще останат неразкрити. По-голямата част от тях са били водени срещу неизвестен извършител, който също е останал неразкрит от органите на реда, а това от своя страна блокира разследването и на прокуратурата.

Това става ясно от данните в Доклада за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2018 г., който главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет, а прокуратурата публикува на сайта си.

От прокуратурата констатират няколко основни тенденции. През 2018 г. са намалели регистрираните престъпления в сравнение с 2017 г. и 2016 г. по данни на МВР. Това може да означава две неща – или престъпленията са намалели, или хората все по-рядко подават сигнал в полицията за тях. Министерството на отбраната също отчита спад на регистрираната престъпност спрямо предходните две години.

При разкриваемостта от МВР се наблюдава ръст спрямо 2017 г., но спад спрямо 2016 г. Ръст на разкриваемостта се отчита за Министерството на отбраната.

При регистрираните престъпления преобладават тези против собствеността, следвани от общоопасните, икономическите и престъпленията против личността.

Държавното обвинение отчита, че прокурорите в страната са работили общо по 275 979 преписки и по 213 109 досъдебни производства. Те са участвали в 155 989 съдебни заседания по наказателни, административни и граждански дела.

Прокуратурата отчита и положителна тенденция: "Става много висок делът на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт – за последните три години над 95%."

В доклада за 2018 г. прокуратурата отчита като положителна тенденция, че делът на оправданите лица продължават да е под 3% през последните три години, а през 2018 г. е 2.7%.

Отчита се, че за миналата година в съда са внесени 30 499 прокурорски акта - 15 299 са обвинителни актове, 10 712 са споразумения и 4488 са постановленията с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. На съд са били предадени общо 33 318 лица, като 31 205 от тях са осъдени. Прокуратурата отбелязва и че намаляват делата, които са върнати от съда.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини