От х:

Днес в x:

11 °C

Разкриха загадката на оръжията на Tеракотената армия

  Световно известната Теракотена армия в Сиан е редица от реалистични керамични фигури в естествен размер, които представляват войни, подредени в три големи изкопа в мавзолея на Цин Шъхуан (259-210г. пр. н. е.), първият император на обединен Китай.

  Ново изследване, публикувано в списанието Scientific Reports, разкрива, че причината за добре запазеното състояние на оръжията на войните, по-скоро се дължи на химичния състав и характеристики на околната почва, отколкото на покритието и от хром (което се е считало за първата форма на антикорозионна технология), съобщават Sci news.

  До момента при разкопки са открити повече от две хиляди теракотени войни и се смята, че има още няколко хиляди, които остават погребани. Войните са снабдени с напълно функционални оръжия, направени най-вече от бронз, досега са открити десетки копия, пики, куки, мечове, арбалети и около 40 000 върхове. Оръжията са запазени забележително добре като цяло, като много от тях все още имат лъскави, почти незасеганти от времето повърхности и остри остриета. 

  От първите разкопки на Теракотената армия пред 70-те години на 20 век, археолозите предполагат, че чудесно съхраненото състояние на бронзовите оръжия трябва да е резултат от уникален метод за предпазване от корозия на металите, разработен от майсторите на оръжия на Цин.

   

  Следите от хром, открити по повърхността на бронзовите оръжия навеждат учените към мисълта, че занаятчиите са разработили технология, предшестваща галванизацията с хром, техника, патентована в началото на 20 век и все още използвана днес. 

  "Някои от бронзовите оръжия, специално мечове, пики и алебарди, имат лъскави, почти недокоснати повърхности и остри остриета след като са били погребани за 2 000 години с Теракотената Армия," разказва д-р Сиуджън Ли (Xiuzhen Li), изследовател от Института по археология в Юнивърсити Колидж в Лондон и Музея - мавзолей Цин Шъхуан в Китай. "Едната от хипотезите беше, че ковачите на оръжия са използвали някакъв вид технология срещу ръжда, заради хрома, открит по повърхността на оръжията. Въпреки това, запазеността им продължава да озадачава учените в продължение на повече от четиридесет години."

  Сега д-р Ли и сътрудниците му откриват, че хромът, открит върху бронзовите повърхности е просто замърсяване от лака, положен върху съседните обекти, а не резултат от древна технология. 

  Те предполагат и че отлично запазеното състояние на бронзовите оръжия може да е било подпомогнато от леко алкалното pH, малкият размер на частиците и ниското съдържание на органична материя в заобикалящата почва. 

   

  "Високото съдържание на калай в бронза, техниката на закаляване и специфичната природа на местната почва могат донякъде да обяснят забележителната запазеност, но все пак е възможно династията Цин да е развила мистериозен технологичен процес, който си заслужава да бъде по-подробно изследван," смята д-р Ли. 

  Анализирайки стотици артефакти, екипът открива, че много от най-добре запазените бронзови оръжия не съдържат хром на повърността си. За да се изследват причините за отличното запазване на тяхното състояние, екипът пресъздава условията, в които са били оръжията, като поставя бронзови реплики в камера, която симулира околната среда. 

  Репликите, покрити с почва от Сиан остават почти непроменени след четири месеца екстремни температури и влажност, за разлика от сериозната корозия, появила се върху тези, покрити с британска почва за сравнение.

  "Удивително е колко много важни детайли могат да бъдат възстановени чрез доказателствата от естествените материали и комплексните изкуствени сплави, открити в мавзолейния комплекс - бронз, глина, дърво, лак и пигменти и още много други", смята професор Андрю Биван (Andrew Bevan), също от Института по археология в Юнивърсити Колидж. "Тези материали дават допълнителни насоки в голямата история на занаятчийските техники в зората на първата Китайска империя."

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
  17 окт 2019
  Последни новини