От х:

Днес в x:

Недостигът на човешки ресурси и несъответствието в уменията-най-проблемни за работодателите

Недостигът на човешки ресурси, както и несъответствието в уменията, е най-големият проблем на работодателите. Около този извод се обединиха членовете на Международният координационен съвет на организациите на работодателите(МКСОР), в който членуват четиринадесет държави от Източна и Централна Европа, както и от Азия.

Недостигът на персонал е задържащ фактор на растежа в България. Страната ни е на второ място след Румъния по остър недостиг на човешки ресурси - 68% от българските работодатели изпитват системни трудности при наемане на работници. В световен мащаб с подобен проблем се сблъскват 45 на сто от работодателите.

От изключително значение е бизнесът, правителството, а и цялото ни общество да работи за ранно кариерно информиране и ориентиране на младите хора. Това обяви днес председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на Общото събрание на МКСОР .
 
Основна тема на срещата, чиито домакин беше АИКБ, бяха проблемите на пазара на труда и възможностите за реформи на образователните системи, така че да отговарят на изискванията на бизнеса.
 
По думите на вицепрезидента на Европейския икономически и социален комитет Милена Ангелова несъответствията между уменията и знанията на работниците и служителите и изискванията и нуждите на пазара на труда са едно от най-големите предизвикателства, които понастоящем застрашават растежа и създаването на устойчиви работни места в световен мащаб. 
Те са причина Европа да губи 0.80 евро на всеки отработен час, поради намалена производителност. Според нея е необходимо да се обърне сериозно внимание на участието на бизнеса в разработването на програмите за дуално и професионално обучение, като основният фокус да пада върху техническите специалности. Д-р Ангелова допълни още, че трябва да се обмисли вариант за намаляване на фундаменталните и общи дисциплини в курса на висшето образование, за съкращаване на срока на обучението, за възприемане на модулен принцип и акцент върху това как се търси и проверява достоверността на информацията, а не върху запаметяването на фактите.
 
Президентът на Съюза на индустриалците и предприемачите в Русия Александър Шохин представи опита на руските работодатели в хармонизирането на пазара на труда.
„Напълно съм съгласен, че проблемите с намирането на квалифицирани кадри е сред основните за бизнеса по целия свят. През последните четири години в Русия също отбелязваме сериозен дефицит на квалифицирани работници. Това е причината в момента страната ни да разработва нова система за квалификация и инструментариум за устойчиво развитие на човешкия капитал“, заяви Шохин. Той обяви още, че за пет години със сериозното участие на бизнеса са разработени 1 200 стандарта за професионални компетенции, които да бъдат основа за създаване на образователните програми в училищата и университетите. 
Руският бизнес, заедно с правителството, участва в Национален съвет по професионално обучение и провежда специална олимпиада „Аз съм професионалист“, която дава възможност за изява на талантливи млади хора, като разработват проекти за решения по поставени от бизнеса проблеми.
 
Представителите на полските, латвийските, естонските, грузинските, казахстанските и беларуските работодателски организации също представиха мерките на бизнеса и правителствата си за справяне с наболелия проблем. 
Така например, в Латвия работят по възможността за разработват образователни програми, които изграждат компетентности подкрепят извънкласните дейности в техническата и инженерната сфера. Сред другите предложения в прибалтийската страна са въвеждане на система за мониторинг на заетостта и разработване и оптимизиране на програми за специализации в стратегически сектори. В Грузия бизнесът сам е започнал на създава частни училища, за да реши проблема с недостига на кадри.
 
По време на Общото събрание беше подписан и Меморандум за сътрудничество между Международния съюз на публичните организации, Международния конгрес на индустриалците и предприемачите и Международния координационен съвет на организациите на работодателите.
Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини