От х:

Днес в x:

8 °C

България ще изгуби 1/3 от трудоспособното си население до 25 години

България ще изгуби почти една трета от трудоспособното си население до 2045 г. 

Тази тенденция се отнася и за Литва, Румъния, Полша, Хърватия и Украйна, които се очаква да изгубят над 20% от населението си в трудоспособна възраст в следващите 25 години.

Такава е прогнозата на Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW).

Тази тенденция води до увеличаване на заплатите в страната, но и на движение в "бавната лента" на икономическия растеж.

Според доклада се наблюдава забавяне на темпото на перспективите за растеж на икономиката у нас и загуба на една трета - от 3,8% през 2017 г. на 2,5% през 2021 г., в рамките на четири години.     

Ричард Гривърсън от Виенския институт за международни икономически изследвания отбелязва, че регионът се бори със застаряване на населението и емиграция - проблеми, които ги има и на Запад, но там недостигът на работна ръка се коригира с внос от Източна Европа. 

Според доклада икономическият възход в региона през 2017-2018 г. е приключил и темпото на растеж ще остане ниско в следващите 2-3 години. Очакванията са най-голям растеж през 2019-2021 г. да има в Косово, Албания и Молдова. 

Институтът прогнозира, че средният годишен икономически растеж в страните от Източна Европа ще спадне под 3 процента през 2021 година, след като миналата година е бил 4,3 на сто, а тази година се очаква да бъде 3,2 процента.

Инфлацията в по-голяма част от района е загадъчно ниска, особено предвид растежа на заплатите и миналогодишното поскъпване на петрола, смятат още във виенския институт. Оттам посочват, че отдават това на комбинацията от слабо повишаване на цените в еврозоната, бавния ръст в някои части от икономиката, растящата конкуренция от онлайн търговците, ниските световни цени на храните, повечето спестявания, малък дял на средствата, изнасяни от гастарбайтери, и др.

Като основни заплахи - най-вече за страни като Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Словения, те определят избухването на глобална търговска война, рязко забавяне на китайската икономика, по-малък бюджет на ЕС от 2021 г. и нова поредица от кризи в еврозоната. Те отчитат и рисковете от Брекзит и американския протекционизъм, но според тях те няма да окажат чак толкова голямо влияние. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини