От х:

Днес в x:

Мозъкът произвежда нови неврони през целия живот, според ново изследване

Един от най-трудните дебати в невронауката е дали хората могат да създават нови неврони след като мозъкът им спре да се развива в юношеството - процес, известен като неврогенеза. Сега ново проучване установява, че дори хората, които отдавна са преминали средна възраст, могат да правят нови мозъчни клетки и че предишни проучвания, които не успяват да ги забележат, може да са използвали погрешни методи.

Работата „дава ясни, категорични доказателства, че неврогенезата продължава през целия живот”, казва Пол Франкланд, невролог в Hospital for Sick Children в Торонто, Канада.

Изследователите отдавна се надяват, че неврогенезата може да помогне за лечението на мозъчни нарушения като депресия и болест на Алцхаймер. Но миналагодишно изследване, публикувано в Nature съобщава, че процесът изчезва след юношеството. Това противоречи на предишна работа, която открива новообразувани неврони при по-възрастни хора, използвайки различен метод. Находката е важна за невролози като Франкланд, който изучава неврогенезата в хипокампуса на гризачи, мозъчен регион, участващ в обучението и паметта. Това „повдигна въпроси за уместността на нашата работа“, казва той.

Проблемите на някои от тези по-ранни изследвания може да идват от параформалдехида, в който се съхраняват пробите от човешка мозъчна тъкан. Пробите често се остават във фиксиращия параформалдехид в продължение на месеци или дори години. С течение на времето параформалдехидът превръща клетките в гел, казва неврологът Мария Лоренс-Мартин от Центъра за молекулярна биология Северо Очоа в Мадрид. Това затруднява свързването на флуоресцентните антитела с протеина двойнокортин (DCX), който много учени смятат за маркер на незрели неврони, казва тя.

Броят на клетките, които са положителни за DCX в мозъчната тъкан, рязко намалява след само 48 часа в параформалдехидна баня, пишат Лоренс-Мартин и нейните колеги докладват днес в Nature Medicine. След 6 месеца откриването на нови неврони “е почти невъзможно”, казва тя.

Изследователите използвали по-кратко време за фиксиране - 24 часа, за да запазят дарената мозъчна тъкан от 13 починали на възраст от 43 до 87 години. Така те открили десетки хиляди DCX-положителни клетки в част от хипокампуса, която кодира спомени от събития. Под микроскоп невроните имали белези на младостта - гладки и дебели, с прости, неразвити разклонения, казва Лоренс-Мартин.

В пробата от най-младия донор, починал на 43 г., екипът открива приблизително 42 000 незрели неврони на квадратен милиметър мозъчна тъкан. При най-старите донори, броят на новите неврони намалява с 30% спрямо най-младите. Тенденцията се вписва в предишни проучвания при хора, които показват, че неврогенезата намалява с възрастта. Екипът също така показва, че хората с болест на Алцхаймер имат 30% по-малко незрели неврони от здравите донори на същата възраст, и колкото по-напреднала е деменцията, толкова по-малко са тези клетки.

Някои учени са скептични, включително авторите на миналогодишното изследване в Nature. „Това проучване съдържа ценни данни, а ние не открихме убедителни доказателства за непрекъснато производство на нови неврони при възрастния човешки хипокампус”, казва Шон Сорелс, невролог от Университета на Питсбърг в Пенсилвания, който е съавтор на документа от 2018. Една от критиките е, че относно DCX. Но според Сорелс това не е адекватен знак за млади неврони, защото DCX протеинът също присъства в зрелите клетки. Това подсказва, че „новите“ неврони, открити от екипа, всъщност са там още от детството, казва той. Новото проучване също не открива данни за басейни от стволови клетки, които биха могли да доставят новите неврони, отбелязва той. Нещо повече, Сорелс казва, че две от мозъчните проби, които той и колегите му са изучили, са били фиксирани само за 5 часа, но въпреки това не могат да се открият в тях доказателства за млади неврони в хипокампуса.

Лоренс-Мартин казва, че нейният екип е използвал множество други протеини, свързани с развитието на невроните, за да потвърди, че DCX-позитивните клетки всъщност са млади и са били "много строги" в критериите си за идентифициране на младите неврони.

Хедър Камерън, невролог от Националния институт за психично здраве в Бетезда, Мериленд, е убедена от новата работа. Въз основа на „красотата на данните“ в новото проучване, „мисля, че всички можем да напредваме доста уверено в знанието, че това, което виждаме при животните, ще бъде приложимо при хората“, казва тя. "Ще реши ли това дебата? Не съм сигурна", казва тя за Science, но допълва, че би трябвало.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини