От х:

Днес в x:

11 °C

Съществува повече от една реалност - поне в квантовия свят

Две различни реалности могат да съществуват едновременно, поне в квантовия свят, твърди новопродедено изследване.

Учените провели тестове, за да демонстрират въпрос от теоретичната физика, поставен като обикновен мисловен експеримент преди десетилетия.

Според концепцията двама въобръжаеми учени могат да бъдат прави, независимо че достигат до две напълно различни заключения.

Демонстрирането на това явление на практика поставя под съмнение фундаментални физични закони и подсказва, че такова нещо като обективна реалност не съществува.

Учените провели експеримента “Приятелят на Уигнър”, кръстен на нобеловия лауреат Юджин Уигнър, който пръв споменал за него през 1961. Експериментът се базира на идеята, че един фотон би могъл да съществува в две различни състояния.

Според законите на квантовата механика, тази суперпозиция означава, че поляризацията на фотона – или оста около която се върти – е едновременно вертикална и хоризонтална.

Друг учен, обаче, който също измервал фотоните открил, че полязирацията им е или само вертикална, или само хоризонтална.

Въпреки противоречащите си резултати, и двама учени са прави.

Учените от новото изследване успели до повторят експеримента, използвайки истински фотони и оборудване, олицетворяващи Уигнър и приятеля му.

Така потвърдили, че двете реалности описани от Уигнър са истина.

Макар експериментът и резултатите от него да изглеждат много далеч от ежедневния живот, те повдигат важни въпроси пред физиците, относно характера на реалността.

“Научните методи разчитат на факти, придобити в резултат на многократни измервания и приети единодушно и независимо от хората, достигнали до тях”, казват авторите на доклада.

Ролята на квантовата механика е да опише света в толкова дребни мащаби, при които конвенционалните физични закони вече не важат. Ако измерванията в тази област не могат да се смятат за абсолютни, това би могло да промени начина, по който оперира дисциплината.

Източник: independent.co.uk
 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019
Последни новини