От х:

Днес в x:

Закон задължава американското разузнаване да изготви доклад за доходите на Путин

Камарата на представителите на САЩ одобри три законопроекта срещу президента Владимир Путин и руските власти, предаде АП. Всички документи са били подкрепени от републиканците почти единодушно.

Приетият  законопроект задължава Националната разузнавателна агенция на САЩ да разкрие доходите на руския президент. Открит доклад за личния капитал и имуществото на Владимир Путин трябва да бъде изготвен в рамките на 180 дни от приемането на документа. Разследването трябва да се съсредоточи върху намирането на „фиктивни“ или посреднически структури, за които се твърди, че руският президент използва, за да прикрива всякаква информация.

В допълнение, одобрените законодателни инициативи предполагат забрана за признаване на суверенитета на Русия над Крим, както и противопоставяне на „руските пропагандни кампании“ (KREMLIN Act). Последният предполага оценка на възможни действия на Русия, които заплашват Съединените щати и страните-членки на НАТО.

Членовете на камарата подкрепят изправянето пред правосъдието на лицата, отговорни за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян на 27 февруари 2015 г. близо до Кремъл. Съответната резолюция задължава държавния секретар на САЩ Майк Помпео и финансовият министър Стивън Мнучин да наложат санкции в рамките на глобалния закон Магнитски на лица, които бъдат идентифицирани като замесени в убийството. Въпросът за изправянето  на извършителите пред правосъдието трябва да бъде повдигнат "при всички контакти" с членове на руското правителство.

В близко бъдеще документите ще бъдат предадени на Сената, контролиран от Републиканската партия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини