От х:

Днес в x:

Русия спира легалната продажба на цигари до 30 години

Руското министерството на здравеопазването реши да намали консумацията на тютюн до пет процента през следващите 30 години. Концепцията за прилагане на държавна политика за противодействие на употребата на тютюн е представена на правителството за преглед, съобщава за ТАСС заместник-министъра на здравеопазването Олег Салагай.

Според плановете, с помощта на новите мерки тютюнът ще бъде изваден от законна продажба.

Документът отбелязва, че за да се намали тютюнопушенето в Русия, е необходимо непрекъснато и последователно да се извършват планирани дейности. За да направят това, служителите ще предотвратят появата на нови видове тютюневи изделия, ще спрат разпространението на електронни цигари и ще насърчат отказването от тютюнопушенето.

Министерството на здравеопазването посочи икономическите ползи от отказването от тютюнопушенето. Според текста на документа, намаляването на консумацията на тютюн ще доведе до намаляване на заболеваемостта и смъртността, което "значително надвишава всеки потенциален данъчен или друг доход от продажбата на тютюневи изделия".

Концепцията за провеждане на държавна политика за противодействие на тютюнопушенето е разработена от Министерството на здравеопазването през 2018 година. Авторите на инициативата изчисляват, че при непрекъснатото и последователно изпълнение на плана, годишно 0,5% от руснаците ще започнат да се отказват от своите лоши навици.

През 2017 г. в Русия са продадени 13,1 милиарда кутии цигари. Според официалните оценки  днес 34% от руснаците или 50 милиона души пушат. В края на 2018 г. Министерството на здравеопазването заяви, че смъртността от тютюнопушене и алкохолизъм в Русия е много по-висока, отколкото в други страни.

През юни 2018 г. бе съобщено, че наргилетата в Русия ще бъдат обект на единно законодателство за борба с тютюнопушенето и няма да има отделни правила за тях. За това, че наргилета, електронни цигари и други алтернативни методи за пушене трябва да бъдат законно приравнени на обикновените цигари, се говори в Русия от началото на 2018 година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини