От х:

Днес в x:

Ново оптично устройство ще търси растителност на отдалечени планети

Нов оптичен инструмент, засичащ растителни организми от километри разстояние, благодарение на уникалния начин, по който растенията отразяват светлина, един ден ще ни помогне да открием живот отвъд пределите на планетата, твърди новопроведено изследване.

Работното прототипно устройство, наречено спектрополяриметър TreePol – е резултат от дългогодишни изследвания на холандския биолог Лукас Пати от Унисверситета Vrije в Амстердам. Ако най-дивите му фантазии станат реалност, кръгово поляризираната светлина, в крайна сметка ще ни помогне да открием извънземен живот.

Пати описва как явлението хиралност в биологичните системи засяга начина, по който те отразяват светлина. Резултатът е частична кръгова поляризация на светлината, което “съвсем ясно издава наличието на биоотпечатък”.

Изследването върху тези биомаркери, което Пати стартирал през 2015, започнало с инструменти, способни да засекат въртенето на отразена от листата светлина в лабораторни условия – включително бръшлян и фикус.

В по-нататъшни изследвания, ученият изпробвал спектрополяриметъра TreePol навън, поставяйки устройството на покрива, за да установи дали ще успее да засече тревата от близкото футболно игрище.

За негова изненада, нямало сигнало, но това не означавало, че устройството не работи.

“Отидох на място да проверя какво се случва, и се оказа, че тревата е изкуствена”, казва Пати.

Изкуствената трева не проявява хомохиралност на молекулярно ниво, и не произвежда сигнали, които спектрополяриметърът TreePol се опитва да засече.

Методът работи с живата трева, устройството на Пати успяло да идентифицира сигнал от кръгово поляризирана светлина от разстояние няколко километра.

Колкото и странно да звучи, учените търсещи следи от живот са разработвали подобни системи и преди.

Според Пати тази техника някой ден ще помогне не изследователите да наблюдават земеделските култури от самолет или сателит, но не само това:

“В контекста на астробиологията, кръговата поларизация на биомолекули е мощен биоотпечатък. В сравнение с други биосигнатури на повърхността, тук липсват доловими сигнали от абиотична материя”, казва Пати.

Предстои още много работа, но по принцип техниката се възприема като важен крайъгълен камък в сферата на астробиологията.

Резултатите подчертават значимостта на кръговата поляризация и като средство за дистанционно засичане на извънземен живот, и като ценно средство за наблюдение на рестителността тук на Земята.

Като следваща стъпка от изследването, резултатите ще бъдат приложени към екзопланетарни модели с реалистични компоненти - различни повърхности и облаци.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини