От х:

Днес в x:

17 °C

Първият извънземен протеин откриха в метеор

Използвайки нова техника за анализ, учените са открили извънземен протеин в метеорит, паднал на Земята преди 30 години. Ако техните резултати могат да бъдат повторени, това ще бъде първият идентифициран протеин, който не е възникнал тук на Земята.

"Тук характеризирме първия протеин, открит в метеорит", пишат изследователите в документ, качен на arXiv. 

През последните няколко години на метеоритите от Слънчевата система са открити някои от градивните елементи на живота, какъвто го познаваме. Цианид, който би могъл да играе роля в изграждането на молекули, необходими за живота, рибоза - вид захар, който се намира в РНК, както и аминокиселини - органични съединения, които се комбинират и образуват протеини.

Сега изследователите са разглеждали метеоритите, в които са установени аминокиселини. Използвайки най-съвременна масспектрография правят откритието си в метеорит, наречен Acfer 086, открит в Алжир през 1990 г.

Въпреки че не е доказателство за извънземни живи същества, откриването на протеини добавя още един от градивните елементи на живота, които могат да бъдат намерени в космическата скала. Има много процеси, които могат да произведат протеин, но животът, доколкото знаем, не може да съществува без него.

Екипът откриват глицин, свързан с други елементи, като желязо и литий. Когато извършили моделиране, за да видят какво се случва, те установили, че глицинът не е изолиран, а е част от протеин.

Изследователите наричат ​​този новооткрит протеин хемолитин. Докато хемолитинът е структурно подобен на земните протеини, неговото съотношение между деутерий и водород не е съответства на нищо на Земята. Той обаче е съвместим с кометите с дълъг период.

Това дава основание на изследователите да твърдят, че структурата, която са определили като протеин, е от извънземен произход и вероятно е формирана в прото-слънчевия диск преди повече от 4,6 милиарда години.

Но те също така отбелязват, че съществува вероятност това, което са открили, да не е протеин. Въпреки че екипът смята, че това е най-вероятното обяснение, също е възможно тяхното откритие всъщност да е полимер - широк клас молекули, към които спадат и протеините.

Има няколко следващи стъпки, които изследването може да предприеме. Други учени могат да вземат спектрите и да използват софтуер за моделиране, за да се опитат да копират структури, които произвеждат същите или подобни спектри. Това може да помогне да определим дали гледаме протеин или различен вид полимер.

Подобни техники вече биха могли да се използват и за други метеорити, в които са открити аминокиселини, за да се види дали могат да се намерят подобни структури.

Последните проучвания на Международната космическа станция показаха, че "протеини се образуват по-лесно в космоса поради намалената гравитация", учените астронавти всъщност са успели да произведат доста големи протеинови молекули, достатъчно стабилни, за да се свалят на Земята ,

"Значи сме почти сигурни, че е възможно протеините да съществуват в космоса", казват изследователите.

Изследването е достъпно на arXiv.

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020
Последни новини