От х:

Днес в x:

Първият извънземен протеин откриха в метеор

Използвайки нова техника за анализ, учените са открили извънземен протеин в метеорит, паднал на Земята преди 30 години. Ако техните резултати могат да бъдат повторени, това ще бъде първият идентифициран протеин, който не е възникнал тук на Земята.

"Тук характеризирме първия протеин, открит в метеорит", пишат изследователите в документ, качен на arXiv. 

През последните няколко години на метеоритите от Слънчевата система са открити някои от градивните елементи на живота, какъвто го познаваме. Цианид, който би могъл да играе роля в изграждането на молекули, необходими за живота, рибоза - вид захар, който се намира в РНК, както и аминокиселини - органични съединения, които се комбинират и образуват протеини.

Сега изследователите са разглеждали метеоритите, в които са установени аминокиселини. Използвайки най-съвременна масспектрография правят откритието си в метеорит, наречен Acfer 086, открит в Алжир през 1990 г.

Въпреки че не е доказателство за извънземни живи същества, откриването на протеини добавя още един от градивните елементи на живота, които могат да бъдат намерени в космическата скала. Има много процеси, които могат да произведат протеин, но животът, доколкото знаем, не може да съществува без него.

Екипът откриват глицин, свързан с други елементи, като желязо и литий. Когато извършили моделиране, за да видят какво се случва, те установили, че глицинът не е изолиран, а е част от протеин.

Изследователите наричат ​​този новооткрит протеин хемолитин. Докато хемолитинът е структурно подобен на земните протеини, неговото съотношение между деутерий и водород не е съответства на нищо на Земята. Той обаче е съвместим с кометите с дълъг период.

Това дава основание на изследователите да твърдят, че структурата, която са определили като протеин, е от извънземен произход и вероятно е формирана в прото-слънчевия диск преди повече от 4,6 милиарда години.

Но те също така отбелязват, че съществува вероятност това, което са открили, да не е протеин. Въпреки че екипът смята, че това е най-вероятното обяснение, също е възможно тяхното откритие всъщност да е полимер - широк клас молекули, към които спадат и протеините.

Има няколко следващи стъпки, които изследването може да предприеме. Други учени могат да вземат спектрите и да използват софтуер за моделиране, за да се опитат да копират структури, които произвеждат същите или подобни спектри. Това може да помогне да определим дали гледаме протеин или различен вид полимер.

Подобни техники вече биха могли да се използват и за други метеорити, в които са открити аминокиселини, за да се види дали могат да се намерят подобни структури.

Последните проучвания на Международната космическа станция показаха, че "протеини се образуват по-лесно в космоса поради намалената гравитация", учените астронавти всъщност са успели да произведат доста големи протеинови молекули, достатъчно стабилни, за да се свалят на Земята ,

"Значи сме почти сигурни, че е възможно протеините да съществуват в космоса", казват изследователите.

Изследването е достъпно на arXiv.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини