От х:

Днес в x:

25 °C

Промени в таксите на специализанти в здравеопазването, държавата поема определени специалности

Държавата ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти. Налагат се и промени в таксите за специализантите - таксите за теоретичното образование се намаляват до размера от 2017 г., а таксата за практическо обучение на специализанти по дентална медицина се увеличава на 460 лева. Това е предвидено в проекта за промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, който беше публикуван за обществено обсъждане днес. 

Здравното министерство ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти, когато има недостиг на специалисти в определени специалности. Така средствата за осигуряване на специалисти ще идва от бюджета, а не от лечебните заведения, се предвижда в проекта.

Болниците, получили държавна субсидия, ще са длъжни да назначат специализанта след придобиването на специалност за същия срок, за който са получавали субсидия. Това ще важи за всички специализанти с изключение на тези по Обща медицина, които ще са длъжни да започнат работа като лични лекари в страната, а не в съответната болница.

Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това задължение, ще връщат средствата.

Субсидията ще е в размер на минималния месечен осигурителен доход за съответната икономическа група и група професии, който се определя със Закона за бюджета на ДОО. Субсидията за обучение на специализанти по Обща медицина ще е в размер 1,3 пъти минималния месечен осигурителен доход (за 2019 г. – 668 лв. при размер за болничните бази за обучение – 987 лв.).

В проектонаредбата е записано още, че болниците ще са длъжни да провеждат конкурс за специализанти. В момента те могат да назначават специализанти и без конкурс, което поражда опасения за субективизъм, се обяснява още в мотивите на здравното министерство. 

Предвижда се също така специализантите по Обща медицина да могат да получават заплата по време на специализацията си – те ще бъдат назначавани не със заповед на ректора, както е сега, а на срочен трудов договор, както е при другите специалности. Така според министерството може специалността да стане по-привлекателна, което е необходимо, като се има предвид липсата на кадри. Заплатите им ще се покриват от субсидията на здравното министерство към обучителните бази и няма да е за сметка на лечебното заведение, се уточнява в проектонаредбата.

В проекта на наредба е предвидено още на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или друг източник.

Ако докато работят в базата за обучение медиците с придобита специалност искат да специализират по втора или следваща специалност, те ще могат да правят това вече с договор за повишаване на квалификацията.

Предвижда се и увеличаване на максималния размер на таксата за практическо обучение на специализантите по дентална медицина – от 50% от минималната работна заплата, което в момента е 280 лева, на 460 лева, като в тази такса ще се включват разходите за консумативи, ако се осигуряват от базата за обучение. Така максималният размер на таксите за обучение за една година за тях ще е вече 5520 лева.

Освен това се предлага таксите за теоретично обучение на всички специализанти и таксата за практическо обучение на специализантите по неклинични и военномедицински специалности да не са обвързани с минималната работна заплата, както е в момента. Сега таксата е 50% от минималната работна заплата, но според министерството това обвързване е ненужно, тъй като в последните години минималната работна заплата се увеличава, което съответно води и до увеличение на таксите, без това да е необходимо. Новата такса ще е в размер 230 лева – 50% от минималната работна заплата за 2017 г. Така максималният размер на таксите за една година ще е 2760 лева.

Разширява се и кръгът на хората, които могат да придобиват специалностите Физиология, Медицинска сестра за социални дейности (която се преименува на Клинична социална работа) и Обществено здравеопазване.

Предвидени са и промени, които ще позволят на завършилите специализанти да се явят на държавен изпит на първата възможна сесия и така няма да им се налага да чакат по 7-8 месеца, както е в момента.

За улеснение на специализантите се предвижда всички свободни длъжности за специализанти в страната да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Оттам уточняват, че всички необходими финансови средства за осъществяване на промените са предвидени в бюджета на ведомството и са в рамките на тригодишната бюджетна прогноза. 

Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 1 март. 

Идеята е с промените да се решат редица проблеми, които възникват при обучението на специализанти, а целта е да се привличат повече кадри, особено към специалности, в които липсата е голяма. Тази Наредба е очаквана, защото тя ще реши и въпроси, свързани с договорите, с начина на провеждане на конкурсите за кандидат-специализантите, както и други проблеми, които години наред са пренебрегвани, коментира преди дни здравният министър Кирил Ананиев.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини