От х:

Днес в x:

11 °C

Колко знаят европейските граждани за космоса

  Европейците са безспорно заинтересовани от космическите дейности, а идеята за обединяване на ресурсите между европейските страни се счита за важна единодушно от европейските граждани. Това са само две от интересните констатации от неотдавнашно проучване на общественото мнение по въпросите, свързани с космоса.

  Проведено от името на ESA от Harris Interactive през декември 2018 г., проучването обхваща над 5000 души на възраст над 18 години и представители на обществеността в петте най-населени страни в Европа - Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия.

  Проучването установява, че почти единодушно европейците са идентифицирали три основни приложения на космоса - по-доброто разбиране на Вселената, наблюдението на собствената ни планета, например ефектите от изменението на климата, и възможността да се улесни животът на Земята, например в транспорта или комуникациите.

  Чували ли сте ЕКА?

  По-малко хора вярват, че космическите дейности могат да ни предпазят от заплахи от космоса, макар че почти всички са съгласни, че това трябва да бъде приоритет. Това може да се приеме силна подкрепа в полза на касаещите космическата сигурност в предложения в програмата, които ще бъдат направени по-късно тази година на конференцията Space19 +, пише ЕКА

  Разочароващ резултат от проучването е, че само 4 от 10 европейци се чувстват добре информирани за европейските космически дейности. Мнозина са чували за европейски космически програми и ЕКА, като на въпроса дали знаят за ЕКА, 83% са отговорили положително, но само 37% са заявили, че знаят точно какво е това.

  Колко струват космическите дейности?

  Интересно е, че въпреки че хората не знаят много за дейностите на ЕКА, те значително надценяват разходите за космическите дейности за данъкоплаците в своите страни. Въпреки че тези разходи са около 10 евро годишно на гражданин в обхванатите в проучването страни, много малко анкетирани са оценили това правилно.

  Средно европейците оценяват цената на космическите дейности на 245 евро годишно на гражданин, което е над 20 пъти повече от действителния размер.

  Интересно е да се отбележи, че европейците все още идентифицират две исторически космически „суперсили”, САЩ и Русия, но с Европа като техен основен конкурент, а не Китай. Почти всички анкетирани са изразили съгласие, че европейските страни трябва да обединят ресурсите си, за да направят това.

  Важни ли са космическите дейности?

  Беше отбелязано, че във всички европейски страни значимостта, която се приписва на Европа, надвишава тази, която се приписва на собствената им страна. Дори 85% от интервюираните британски граждани, в контекст, силно повлиян от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, смятат за важно европейските страни да обединяват ресурсите си за космически дейности.

  Като цяло обаче 90% от респондентите са имали положително мнение за космическите дейности.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  28 фев 2020
  Последни новини