От х:

Днес в x:

20 °C

Колко знаят европейските граждани за космоса

  Европейците са безспорно заинтересовани от космическите дейности, а идеята за обединяване на ресурсите между европейските страни се счита за важна единодушно от европейските граждани. Това са само две от интересните констатации от неотдавнашно проучване на общественото мнение по въпросите, свързани с космоса.

  Проведено от името на ESA от Harris Interactive през декември 2018 г., проучването обхваща над 5000 души на възраст над 18 години и представители на обществеността в петте най-населени страни в Европа - Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия.

  Проучването установява, че почти единодушно европейците са идентифицирали три основни приложения на космоса - по-доброто разбиране на Вселената, наблюдението на собствената ни планета, например ефектите от изменението на климата, и възможността да се улесни животът на Земята, например в транспорта или комуникациите.

  Чували ли сте ЕКА?

  По-малко хора вярват, че космическите дейности могат да ни предпазят от заплахи от космоса, макар че почти всички са съгласни, че това трябва да бъде приоритет. Това може да се приеме силна подкрепа в полза на касаещите космическата сигурност в предложения в програмата, които ще бъдат направени по-късно тази година на конференцията Space19 +, пише ЕКА

  Разочароващ резултат от проучването е, че само 4 от 10 европейци се чувстват добре информирани за европейските космически дейности. Мнозина са чували за европейски космически програми и ЕКА, като на въпроса дали знаят за ЕКА, 83% са отговорили положително, но само 37% са заявили, че знаят точно какво е това.

  Колко струват космическите дейности?

  Интересно е, че въпреки че хората не знаят много за дейностите на ЕКА, те значително надценяват разходите за космическите дейности за данъкоплаците в своите страни. Въпреки че тези разходи са около 10 евро годишно на гражданин в обхванатите в проучването страни, много малко анкетирани са оценили това правилно.

  Средно европейците оценяват цената на космическите дейности на 245 евро годишно на гражданин, което е над 20 пъти повече от действителния размер.

  Интересно е да се отбележи, че европейците все още идентифицират две исторически космически „суперсили”, САЩ и Русия, но с Европа като техен основен конкурент, а не Китай. Почти всички анкетирани са изразили съгласие, че европейските страни трябва да обединят ресурсите си, за да направят това.

  Важни ли са космическите дейности?

  Беше отбелязано, че във всички европейски страни значимостта, която се приписва на Европа, надвишава тази, която се приписва на собствената им страна. Дори 85% от интервюираните британски граждани, в контекст, силно повлиян от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, смятат за важно европейските страни да обединяват ресурсите си за космически дейности.

  Като цяло обаче 90% от респондентите са имали положително мнение за космическите дейности.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
  18.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
  18.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
  18.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
  18.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
  18.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
  18.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  18.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
  18.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
  18.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
  18.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
  18.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
  18.09.2019
  Последни новини