От х:

Днес в x:

Британският парламент гласува днес споразумението за Брекзит

Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит, сключено между британското правителство на премиера Тереза Мей и Европейския съюз.

Официално, Лондон трябва да напусне Общността на 29 март тази година.

Споразумението обаче няма достатъчна подкрепа сред депутатите и гласуването веднъж вече бе отложено, за да се опита Мей да предоговори условията с Брюксел.

ЕС обаче отсече, че повече отстъпки няма да бъдат правени.

Самата работа по излизането на Кралството бе тежка и драматична за правителство като коства няколко министерски оставки.  Мей оцеля след вот на недоверие, но загуби мнозинството.

Мей предупреди, че сценарий Брекзит без споразумение представлява "реална заплаха" за единството на Великобритания.

Тя говори вчера пред Камарата на общините в последен опит да убеди депутатите да подкрепят сделката.

Премиерът повтори, че нейното споразумение отговаря на резултатите от референдума.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви от своя страна, че Мей не е осигурила обещаните от нея правни гаранции. Според него писмото на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер не съдържа нищо повече от сърдечни думи. Корбин вярва, че Мей е изправена пред "унизителна загуба" и отбеляза, че вината е изцяло нейна. Лейбъристът смята, че сделка, която може да бъде подкрепена от долната камара на парламента, трябва да включва оставане в митническия съюз и поддържане на стандартите на ЕС.

Ако споразумението на правителството бъде отхвърлено на гласуването, време е за предсрочни избори и ново правителство, категоричен Корбин.

Шотландската национална партия призова Мей да спре да плаши с варианта за напускане без сделка.

Демократичната юнионистка партия обяви, че няма да подкрепи сделката за Брекзит, тъй като въпросът за защитния механизъм за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия не е разрешен.

Сред консерваторите също има много противници на документа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини