От х:

Днес в x:

20 °C

Зъбен камък разкрива ролята на жените в създаването на средновековните манускрипти

  Тих женски манастир в Централна Германия пазел неподозирана тайна от векове.  Учени изследвали останките на хора, погребани в средновековното гробище на тази някогашна женска обител в Далхайм. Като част от изследването те анализирали зъбния камък. Останките на жена, починала около 1100 год. довели изследователите до неочаквано откритие.

  „Това беше пълна изненада – когато камъкът се разтвори, той освободи стотици малки сини частици“, спомня си съавторът Анита Радини от университета в Йорк. Внимателният анализ с помощта на редица различни спектрографски методи,  включително енергийно дисперсионна рентгенова спектроскопия (SEM-EDS) и микро-раманова спектроскопия – показал, че синият пигмент е направен от лазурит. Пигментът е толкова рядък и скъп, колкото златото 

  Изследването, публикувано в Science Advances, на международния екип от изследователи, ръководен от Института по история на човека Макс Планк и Университета на Йорк, хвърля светлина върху ролята на жените в създаването на такива ръкописи. Тяхното изненадващо откритие – идентифициране на пигмент лапис лазули в калцираната зъбна плака на жена на средна възраст. Техният анализ показва, че жената вероятно е била художник на богато илюстрирани религиозни текстове.

  По време на европейското средновековие грамотността и писмените текстове до голяма степен са свързани с религиозните институции. В манастирите били създавани богато илюстрирани ръкописи, предназначени за членове на религиозни институции и благородници. Някои от тези ръкописи били украсени с луксозни бои и пигменти, включително златен лист и ултрамарин, рядък и скъп син пигмент, направен от лазурит (лапис лазули).  

  Манастирът остава малък и точната дата за основаването му не е известна, макар че женската общност може да се е формирала там още през 10 век. Най-ранните известни писмени сведения от манастира датират от 1244 година. Смята се, че от основаването до унищожаването му от огъня след поредица от битки от 14-ти векв, в манастират са живели около 14 религиозни жени.

  Жената в гробището с многобройни сини пигменти, вградени в зъбния ѝ камък, била на 45-60 години, когато починала около 1000-1200 г. сл. Хр. Тя няма особени скелетни патологии, нито доказателства за травма или инфекция. Единственити забележително в нейните останки били сините частици, намерени в зъбите.

  „Разгледахме много сценарии за това как този минерал е могъл да се вгради в зъбния камък на тази жена“, обяснява Радини. „Въз основа на разпространението на пигмента в устата ѝ, стигнахме до заключението, че най-вероятният сценарий е, че тя самата е оцветявала с пигмента и облизвала края на четката, докато рисува“, казва водещият автор Моника Тромп от Института по история на човека Макс Планк  Ултрамариновият пигмент от лапис лазули се използвал, заедно със злато и сребро, за най-луксозните манускрипти.

  „Само писари и художници с изключителни умения биха били натоварени с използването му“, казва Алисън Бийч от университета в Охайо, историк по проекта.

  Неочакваното откриване на такъв ценен пигмент в толкова ранна епоха и в устата на жена от 11 век в селските райони на Германия е безпрецедентно. За този период е известно, че Германия е активен център на книгопроизводството, но определянето на приноса на жените е особено трудно. В знак на смирение много средновековни книжници и художници не подписват работата си, практика, която особено се прилага за жените. Много съвременни учени приемат, че жените играят малка роля в създаването на ръкописи.

  Констатациите от това проучване не само поставят под въпрос дългогодишни убеждения в областта, но и разкриват индивидуалната история на един живот. Останките на жената първоначално били сравнително незабележимо откритие от сравнително незабележимо място, или поне така изглеждало. Но с помощта на съвременни техники учените успяват да открият наистина забележителната история на живота ѝ.

  „Тя била включена в обширна глобална търговска мрежа, простираща се от мините на Афганистан до нейната общност в средновековна Германия през търговските метрополиси на ислямския Египет и византийския Константинопол. Пигментът пътувал хиляди мили с търговските кервани и кораби, за да послужи на творческата амбиция на тази жена художник ”, обяснява историкът и съавтор Майкъл МакКормик от Харвардския университет.

  „Тук имаме преки доказателства за жена, не само рисувала, но рисувала с много рядък и скъп пигмент, и на много изненадващо място“, обяснява Кристина Варинер от Института по история на човека Макс Планк, старши автор на документа.  „Историята на тази жена можеше да остане скрита завинаги без използването на тези техники. Това ме кара да се чудя колко други артисти ще открием, ако потърсим“.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
  29 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
  29 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
  29 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
  29 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
  29 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
  29 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
  29 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
  29 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
  29 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
  29 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  29 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
  29 май 2020
  Последни новини