От х:

Днес в x:

7 °C

Обширна, древна част от океана всъщност...се охлажда, откриха учени

В дълбините на Тихия океан, където водата е тъмна и студена, температурите продължават да падат - и всичко това заради период на значително охлаждане, започнал още през 16-ти век.

Макар температурата на повърхността на океаните да продължава да се покачва по цялото земно кълбо, изглежда тази тенденция не е достигнала водите на дъното на Пасифика. Те изостават с векове от останалата част от света, що се касае до температурните модели.

“Някои регионални модели на затопляне и охлаждане, като Малкия ледников период и Средновековния топъл период, са добре известни. Нашата цел бе да разработим модел на това как свойствата в дълбините на океана реагират на промени в климата на повърхността ”, казв Джон Полсън от Харвардския университет.

Малкият ледников период продължил няколко века – от 1550 до 1850 и бил последван от Средновековния топъл период.

Но въпреки името си, той всъщност не бил ледников, защото проявлението му било регионално, а не глобално. Какво точно го е предизвикало, остава неясно.

Засегнатите региони били големи и многобройни, като включвали и океана.

Циркулацията на Тихия океан е продължителна. След потъване на водата, тя била изолирана от атмосферата (и нейната температура) в продължение на около 8-14 века.

Това означава, че водите, които са се намирали на повърхността по време на Малкия ледников пероид може все още да се охлаждат при спускането си в дълбините, водейки след себе си по-топли води от Средновековния топъл период.

“Тези води са толкова стари и не са се показвали на повърхността толкова дълго, че все още “помнят” какво се е случвало преди стотици години, когато в Европа са върлували едни от най-студените зими в историята ”, казва океанографът Джейк Геби.

Екипът използвал данни и компютърни модели, за да пресъздаде циркулацията в дълбините на Тихия океан от 1870 година насам.

През последното десетилетие не 20-ти век, Експериментът за циркулацията на световните океани измери няколко пъти температурата на водата в Тихия океан на дълбочина до 2 км.

През 1872 и 1876, учени монократно измериха температурата на същата дълбочина.

Всички тези данни били сравнени с по-скорошна информация.

Съвсем според очакванията температурата на повърхността демонстрирала тенденция на покачване, докато в дълбините -между 1.8 и 2.6 км - океанът се бил охладил. Макар това охлаждане да е едва с между 0.02 и 0.08 градуса по Целзий, резултатът е интригуващ.

Той влияе и на това как се затопля планетата днес – демонстрирайки, че предишни климатични промени на повърхността, влияят върху климатичните промени и днес.

Предишни изследвания сочеха какво количество топлина е било абсорбирано от Земята през 20-те век, на база равновесието на океана в началото на Индустриалната революция.

Новите открития, обаче, подсказват, че Земята може да е погълнала с до 30% по-малко топлина от първоначално смятаното.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини