От х:

Днес в x:

22 °C

Обширна, древна част от океана всъщност...се охлажда, откриха учени

В дълбините на Тихия океан, където водата е тъмна и студена, температурите продължават да падат - и всичко това заради период на значително охлаждане, започнал още през 16-ти век.

Макар температурата на повърхността на океаните да продължава да се покачва по цялото земно кълбо, изглежда тази тенденция не е достигнала водите на дъното на Пасифика. Те изостават с векове от останалата част от света, що се касае до температурните модели.

“Някои регионални модели на затопляне и охлаждане, като Малкия ледников период и Средновековния топъл период, са добре известни. Нашата цел бе да разработим модел на това как свойствата в дълбините на океана реагират на промени в климата на повърхността ”, казв Джон Полсън от Харвардския университет.

Малкият ледников период продължил няколко века – от 1550 до 1850 и бил последван от Средновековния топъл период.

Но въпреки името си, той всъщност не бил ледников, защото проявлението му било регионално, а не глобално. Какво точно го е предизвикало, остава неясно.

Засегнатите региони били големи и многобройни, като включвали и океана.

Циркулацията на Тихия океан е продължителна. След потъване на водата, тя била изолирана от атмосферата (и нейната температура) в продължение на около 8-14 века.

Това означава, че водите, които са се намирали на повърхността по време на Малкия ледников пероид може все още да се охлаждат при спускането си в дълбините, водейки след себе си по-топли води от Средновековния топъл период.

“Тези води са толкова стари и не са се показвали на повърхността толкова дълго, че все още “помнят” какво се е случвало преди стотици години, когато в Европа са върлували едни от най-студените зими в историята ”, казва океанографът Джейк Геби.

Екипът използвал данни и компютърни модели, за да пресъздаде циркулацията в дълбините на Тихия океан от 1870 година насам.

През последното десетилетие не 20-ти век, Експериментът за циркулацията на световните океани измери няколко пъти температурата на водата в Тихия океан на дълбочина до 2 км.

През 1872 и 1876, учени монократно измериха температурата на същата дълбочина.

Всички тези данни били сравнени с по-скорошна информация.

Съвсем според очакванията температурата на повърхността демонстрирала тенденция на покачване, докато в дълбините -между 1.8 и 2.6 км - океанът се бил охладил. Макар това охлаждане да е едва с между 0.02 и 0.08 градуса по Целзий, резултатът е интригуващ.

Той влияе и на това как се затопля планетата днес – демонстрирайки, че предишни климатични промени на повърхността, влияят върху климатичните промени и днес.

Предишни изследвания сочеха какво количество топлина е било абсорбирано от Земята през 20-те век, на база равновесието на океана в началото на Индустриалната революция.

Новите открития, обаче, подсказват, че Земята може да е погълнала с до 30% по-малко топлина от първоначално смятаното.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изразете по подходящ начин благодарността си към хората, които ви помагат. И вие, като всеки друг заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Ще получите това, към което се стремите. Благоприятно развитие на здравословен проблем, ваш или на близък човек.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не се изкушавайте от разпространението на клюки и каквито и да било интриги. Напълно контролирате положението и не е нужно да се забърквате в сплетни. Послушайте съветите на ваш близък и не се доверявайте на прекалено усърден доброжелател. За някои от вас се открива възможност за избор, към който винаги сте се стремили.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Положителна оценка за работата ви с хората, нуждаещи се от вас. Всичко това ще ви носи дивиденти, от които предстои да се възползвате. И занапред ще бъдете лидер на онези, които ви вярват и се вслушват в съветите ви. Амбициите ви са и за много повече. Работете и ще успеете.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ви предстои важна среща, за която трябва добре да се подготвите. Не оставяйте нещата на случайността, защото това може да ви изиграе лоша шега. В личен план ще останете много доволни от нещо, което партньорът ви е направил специално за вас. Посветете му част от времето си, тъй като със сигурност го заслужава.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ще ви предложи вълнения и силни емоции. Ще останете приятно изненадани от човек, когото малко познават, но с добро отношение към вас. Подкрепата му ще ви мотивира да продължите усърдно в своята посока. Ако сте във ваканция ви очакват безгрижно време и много развлечения.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят е прекрасен за нови запознанства. Не се колебайте да говорите открито. Чарът ви е неустоим и дори да не прецените правилно ситуацията ще ви бъде простено. Не се увличайте в безсмислени спорове и не отдавайте твърде голямо значение на дреболиите.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Толерантността и способността ви да разбирате човешката болка ще ви помогнат да се справите в деликатна ситуация. Ще се развълнувате от изненадата, която ви е приготвил скъп на сърцето ви човек. Любовно обяснение ще ви накара да се почувствате значими за някого и ще изпълни душата ви с нежни трепети.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ръководейки се от разума и желанията си, ще постигнете повече. Ще изберете това, което преценявате като най-добро за вас и няма да сбъркате. Не пропилявайте времето си да убеждавате някого в правотата на мислите си, погрижете се за себе си, но и не оставяйте у другите усещане за отчужденост.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Всички около вас имат не по-малка нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения. Мислете преди да обещавате, дали сте в състояние да ги изпълните. Бъдете искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви, фалша не е вашия стил. И без да се оправдавате, поемете отговорността за постъпките си.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С деликатното си поведение ще си спечелите приятели и ще насочите развитието на натоварваща ситуация в положителна насока. Повече слушайте, по-малко говорете и се отнасяйте с уважение към мнението на хората около себе си. Ще срещате подкрепа от партньора си.
23.09.2019
Последни новини