От х:

Днес в x:

Как да снимаме новогодишните фойерверки със смартфон

В празничната нощ срещу новата година ярките, бляскави цветове на фойерверките всред тъмното небе предизвикват удивление и възторг – и все повече от нас посягат към каквото имат под ръка за снимане, да за „уловят мига“.

Факт е, че със съвременните смартфони могат да се заснемат прелестни кадри. Докато новогодишната нощ наближава, ето някои полезни „хватки“ в помощ на любителите на нощното снимане на зарята.

Планиране

Ако човек иска да снима фойерверки, добре е предварително да помисли за подходящото място. Сами по себе си фойерверките са красиви, но цветните „искри“ на черен фон е…. нека си го кажем, направо си е тривиално.

По-добре е да се потърси контекст. Хубаво е мястото да има интересна гледна точка, например някаква природна особеност, градски силует или друга красива гледка. Някои фотографи търсят висок хълм или планина над града, за да снимат зарята на фона на светлините на града. Други пък се насочват към някое гладко и спокойно езеро, за да заснемат и цветните отражения във водната повърхност.

Желателно е преди излизането за снимки да се прецени дали има вятър и ако да – каква е неговата посока. Никакви хубави снимки няма да се получат дори с най-високия клас фото-техника, ако фотографът се окаже от страната на дима, разнасян от вятъра.

Избягване на светлината

Желателно е да се избягва наличието на светлина (различна от очакваните фойерверки). Това значи наоколо да няма улични лампи, прозорци със силни светлини, хора с фенерчета и челници в мрака, светкавици на нечии фотоапарати и телефони. За добри снимки на нощното небе колкото по-тъмно е наоколо, толкова по-добре.

Статив

Стабилизирането на камерата е обещание за ясни снимки, с остър и рязък детайл. Затова е добре да се използва статив/триножник.

С по-голяма доза хитрост стабилизирането може да се направи и с подръчни средства, например смартфонът или камерата да се подпре на стол, пейка или дори подходящ камък. В такъв случай снимането ще трябва да се прави в режим, който предполага телефонът да не се докосва – например продължително трупане на кадри. От помощ може да се окаже и таймерът за отложено снимане.

Нощен режим

Модерните смартфони и любителски фотоапарати имат нощен режим за снимки. Това е набор от предварително подготвени настройки за нощно снимане. Резултатът от тях е много добър и няма никаква причина да не се възползваме от него.

Без светкавици, HDR и увеличение

Използването на светкавица е сигурна рецепта за провал на нощните снимки. Светкавицата ще блесне, ще освети ярко близките обекти на 1-2 метра (които може да се нечии темета, ако сме всред тълпа от хора) – и ще скрие всичко красиво от нощното небе, което човек би искал да остави в кадър. Затова по-добре светкавицата да си стои изключена.

HDR също не помага. Напротив, има риск снимките да се окажат размазани. Нека и HDR си почива. Използването на приближение пък „пикселизира“ снимките.

Продължително снимане

При фойерверките, за разлика от редица други ситуации, важи правилото „колкото повече, толкова по-добре“. Ако има 100 снимки, чудесно! Ако има 200 снимки, още по-чудесно!

Все повече приложения за снимане поддържат режим на продължително „щракане“ („burst“ или „continuous shoot“ или нещо подобно), които хващат поредица от кадри в бърза последователност. Това е чудесен инструмент за снимане на фойерверки! Няма причина да не се възползваме от него.

В предстоящите дни до края на годината мераклиите имат и достатъчно време да потренират преди нощта на фойерверките. Успех! 

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини