От х:

Днес в x:

18 °C

Отново пренаписват произхода на човека

Откриването на праисторически каменни инструменти и парчета кости на възраст 2.4 милиона години в Алжир предполага, че нашите далечни прароднини - хоминини са се появили в северните райони на Африка далеч по-рано, отколкото предполагат археолозите.

Находката подкрепя нововъзникващото предложение, че древните хоминини са живели и еволюирали извън предполагаемия Еден - райската градина в Източна Африка.

Това необикновено откритие може да бъде проследено до 2006 г., когато Мохамед Сахнини, водещ автор на новото изследване и археолог в Националния изследователски център за човешкия еволюция в Испания, открива интересни артефакти на разкопките в Айн Бушерит в Североизточна Алжир в близост до град Ел-Юлма. Те се намирали в седиментен слой от дълбоки дерета. Две години по-късно Сахнини открива още един слой, още по-стар. От 2009 г. до 2016 г. неговият екип работи щателно в Айн Бушерит, като открива каменни инструменти и животински останки

Използвайки няколко техники за датиране, Сахнуни и неговите колеги датират двата стратиграфски слоя, наречени AB-Up и AB-Lw, съответно на възраст 1,9 милиона и 2,4 милиона години. Откритите изструменти в тези два слоя са най-старите известни артефакти в Северна Африка. Предишните най-стари са на 1.8 милиона години - каменни инструменти, открити в края на 90-те години в близък обект, наречен Айн Ханеш.

Инструментите, намирени в слоя AB-Lw, на възраст 2,4 милиона години, са с 600 000 години по-стари от тези, открити в Айн Ханех, и 200 000 години по-млади от най-старите инструменти, открити в Източна Африка - инструментите Олоууан в Гона, Етиопия, датирани на възраст 2,6 милиона години. Учените вярват, че ранните хоминини са се появили в тази област на Африка и се разпространили на север около милион години по-късно. Но новото откритие сега предполага много по-ранна дата на разпространение в континента.

Всичко това е много преди появата на нашия вид Homo sapiens преди 300 000 години. Неизвестните хоминини, които са направили тези инструменти, са бродили в Източна и Северна Африка около 2,3 милиона години преди появата на съвременните хора.

Новите открития в Айн Бушерит, подробности за които са публикувани в Science предполагат, че Северна Африка не е просто място, където предците на човека са се заселили и правели инструменти - това е мястото, където са се появили. Всъщност това ново изследване подкрепя възникващата теория, според която хората са еволюирали в целия африкански континент като цяло, а не само в Източна Африка, както е прието до момента в науката. Нещо повече, това би трябвало да стимулира засилен археологически интерес към Северна Африка.

"Доказателствата от Алжир променят предишните ни възгледи относно Източна Африка [като] люлка на човечеството. Всъщност цяла Африка е била люлка на човечеството."

За датиране на слоевете учените използвали три различни техники: магнитостратиграфия, датиране с Electron Spin Resonance (ESR) и биохронологичен анализ на животинските кости, намерени с инструментите.

Еланор Сери, археолог от Оксфордския университет, който не е свързан с новото проучване, заяви, че изследователите са свършили страхотна работа с датирането. При това подчертава, че е "невероятно трудно" точно да се датират с древните находки на хоминини.

Авторите са комбинирали множество методи, за да определят възрастта на слоя [AB-Lw] - около 2.4 милиона години, казва Сери, цитиран от Gizmodo. Те първо устаноявили последователността от геомагнитни обръщания, съхранени в местността, които са добре познати в световен мащаб. След това изследователите са намерили хронологичното място на слоевете с находките в тази последователност чрез комбинация от излъчването на минерали в седиментите на електроспингов резонанс (ESR) и идентификацията на вкаменелости [от животни]. Сери казва, че тези методи добре ограничават датирането, но включват някои несигурности и допускания.

Жан-Жак Хъблин, изследовател от Института за еволюционна антропология Макс Планк, който също не участва в новото проучване, не  се вълнува за техниките за датиране, използвани от Сахнини и колеги.

"Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства и може да има резерви по отношение на предложените възрасти за местата на Ain Boucherit и Ain Hanech", каза Хъблин пред Gizmodo.

"Палеомагнетизмът не е метод за датиране. Той помага да се ограничат датите, получени по други методи и подлежи на различни тълкувания", казва Хъблин. Това са наистина извънредни твърдения, така че независимо от това усилие към тези слоеве и артефактите ще подкрепи заключенията на проучването.

"Ако бъдат потвърдени, констатациите показват, че хоминините населявали Северна Африка почти милион години по-рано, отколкото се смяташе преди", казва Сери. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ди
  Димитър Ковачев
  0 0
  10:01, 4 дек 2018
  Г-н автор, моля вземете се в ръце и редактирайте многобройните си правописни грешки! Не са само в тази ви статия, а и в другите от този раздел. Човек ще помисли, че сте се напили в офиса..

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини