От х:

Днес в x:

14 °C

Полетя първият самолет без подвижни части

Първият в света самолет без подвижни части в задвижващата система, прелетя успешно разстояние от 60 метра, като доказа че подобен полет е възможен без реактивни двигатели и витла.

Полетът се смята за истиски пробив в технологията “йонен вятър”, която използва мощно електрическо поле за генериране на заредени азотни йони, които излизат от задната част на самолета и генерират тяга.

Стивън Барет професор по аеронавтика от Масачузетския технологичен институт, автор на изследването, публикувано в списание Nature, обяснява, че вдъхновението за проекта дошло от научнофантастичните филми в детството му. “Бях голям почитател на Междузвездни войни, в онзи момент смятах, че в бъдеще със сигурност ще има самолети, летящи тихо, без движещи се части, които може би ще светят в синьо, но ще са без турбини и витла. Започнах да се интересувам от проблема и попаднах на концепция позната като йонен вятър, изследвана за пръв път през 20-те години. В онези години не бил отбелязан особен напредък. Предизвикала интереса отново през 50-те, когато изследователите заключили, че е неприложима по отношение на самолетите. Посветих се на проблема в период от 5 години, помагаха ми няколко студенти, за да подобрим фундаменталното разбиране за ефективното генериране на йонен вятър, и как процесът би могъл да се оптимизира”.

През проводниците в предната част на крилото на прототипния самолет преминава ток със сила 40 000 волта. Това е достатъчно за задействане на каскада от електрони, които в крайна сметка зареждат въздушните молекули в близост до проводника. Тези заредени молекули, благодарение на електрическото поле преминават във втори проводник в задната част на крилото, сблъсквайки се с неутрални въздушни молекули по пътя си, и предавайки им своята енергия. Неутралните молекули излизат от задната част на самолета, произвеждайки тяга.

Крайният резултат е изцяло електрическа задвижваща система, почти тиха, със съотношение тяга-мощност сравнимо с това на конвенционалните системи.

Технологията е все още в ранните си етапи, но екипът от Масачузетския технологичен институт е постигнал нещо, смятано за невъзможно преди – употреба на йонизиран газ за задвижване на самолет. Специалистите по аеронавтика упорито се опитват да открият начини за електрическо задвижване, защото тази технология ще направи пилотираните и непилотирани самолети по-ефикасни и незамърсяващи.

Успешният полет на самолета, наречен просто Версия 2, дължи много на инженерната мисъл, направила го изключително тънък и лек, колкото и на самия метод на задвижване. Апаратът тежи едва 2.45 кг, но въпреки това е успял да побере 5-метрови крила, батерия и високоволтов трансформатор.

Учените се надяват да увеличат обсега и скоростта на самолета, чрез уголемяване на машината. Възможните приложения в краткосрочен план включват непилотирани дронове, за които липсата на шум е от значение и полети на голяма височина, задвижвани от слънчева енергия, при които липсата на движещи се части би позволила на самолета да се носи в продължение на години и да функционира като псевдо сателит.

В дългосрочен план, технологията ще даде възможност за извършване на полети с нулев въглероден отпечатък.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019
Последни новини