От х:

Днес в x:

12 °C

Технологичен пробив в термоядрения синтез

Учените работят, за да ускорят драстично овладяването на термоядрения синтез, за да доставят електроенергия на електрическата мрежа достатъчно скоро, за да помогнат за смекчаване на последиците от изменението на климата. Пристигнат е пробив в технологиите за високотемпературни свръхпроводници за изграждане на магнити, които да създават по-силни магнитни полета, отколкото преди. Изследователите планират да използват тази технология за изграждане на магнити в мащаба, необходим за синтез, последвано от конструирането на първия експеримент в света за синтез, който ще доведе до нетна енергийна печалба.

Пробивът е postignat ot колаборация между Плазмения и термоядрен научен център на MIT (Технологичния институт в Масачузетс) и Commonwealth Fusion Systems и те ще представят работата си в Американската асоциация по физика на плазмата в Портланд, Орегон.

Енергията от синтез се генерира, когато ядрата на малки атоми се комбинират в по-големи - процес, който освобождава огромни количества енергия. Тези ядра, обикновено тежките братовчеди на водорода деутерий и тритий, са положително заредени и силно се отблъскват, което може да бъде преодоляно само при температури от стотици милиони градуси. Макар че тези температури и реакциите на синтез могат да се получат при съвременните експерименти за термоядрен синтез, условията, необходими за нетна енергийна печалба, все още не са постигнати. (бел.ред. - Това означава, че енергията, необходима за реализиране на синтеза е повече от добитата вследствие него. Енергийна печалба би имало при задържане на плазмата в контролирано състояние по-продълкжително време, но засега то не надхвърля 101 секунди)

Едно потенциално решение може да бъде увеличаването на силата на магнитите. Магнитните полета в устройствата за синтез държат горещите йонизирани газове, наречени плазма, изолирани от обикновената материя. Качеството на тази изолация става по-ефективно, когато полето става по-силно. Удвояването на магнитното поле в термоядреното устройство позволява да се намали неговият обем - добър показател за това колко струва устройството, като същевременно се постигне същия резултат. По този начин по-силните магнитни полета правят устройствата за синтез по-малки, по-бързи и по-евтини.

Пробивът в свръхпроводниковата технология би могъл да доведе до реализацията на електроцентрализа термоядрен синтез. Свръхпроводниците са материали, които енергията да преминава през тях без загуби но те трябва да са много студени. Новите свръхпроводящи съединения обаче могат да работят при много по-високи температури от конвенционалните свръхпроводници. И тези свръхпроводници функционират дори когато са поставени в много силни магнитни полета.

Първоначално магнитите не били във формата, подходяща за изграждане на устройствата за синтез. Но изследователите вече са намерили начини да произвеждат високотемпературни свръхпроводници под формата на "ленти" или "панделки", които правят магнитите безпрецедентни. Дизайнът на тези магнити не е подходящ за машини за синтез, защото те са много малки. За да може да се изгради новото устройство за синтез, наречено SPARC, от новите свръхпроводници трябва да се получат големите силни магнити, необходими за синтез.

След разработката на магнитите, следващата стъпка ще бъде да се конструира и управлява експериментът SPARC за ядрен синтез. SPARC ще бъде токамак, вид конфигурация с магнитно държане на плазмата, подобно на много от вече създадените машини. 

Целта на научните изследвания в областта на термоядрения синтез през изминалите над 60 години е да се вкара енергия в националните енергийни планове и да започне комерсиална експлоатация. Може би това най-накрая е на път да се случи.

SPARC се очаква да заработи до 2025 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
20 окт 2019
Последни новини