От х:

Днес в x:

Иззеха още 600 000 лв. по делата срещу Арабаджиев и Стайков. Пресата

Вестниците в четвъртък съобщават, че са иззети още 600 хиляди лева по делата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

"Само за ден специализираната прокуратура иззе още над 600 хил. лв. по делата срещу двете богати бизнес фамилии - на хотелиера Ветко Арабаджиев и алкохолния производител Миню Стайков.

Трима души, свързани с Арабаджиев, са били арестувани от полицията в Бургас и у тях са открити почти 500 хил. лв. Други 130 хил. лв. са иззети при повторен обиск в Карнобат във фирмата на Стайков "СИС Индустрийз". Тримата близки до Арабаджиев са били арестувани при проверка на джип в района на Бургас, съобщиха от спецпрокуратурата. Един от тях е в управлението на захарния завод "Кристал" в Пловдив. Разследващите твърдят, че това е едно от дружествата, укривало данъци чрез сключване на фиктивни сделки. При проверката у един от задържаните са открити 298 хил. лв., а у друг - 200 хил. лв. Малко по-рано парите са били изтеглени от банка. Четвърти обвиняем бе привлечен по делото срещу Стайков. Той е бил търсен още по време на акцията, но тогава не е бил намерен. Бил е открит и арестуван за 72 часа във вторник. 130-те хил. лв. са намерени след обиски. "Установява се произходът на парите и дали са придобити чрез престъпна дейност", съобщиха от прокуратурата. Малко по-рано стана ясно, че делото за ареста на Стайков в сряда, което трябваше да се гледа от апелативния спецсъд, е отложено, тъй като материалите по него са много голям обем - 117 тома. В момента бизнесменът е в ареста, където го остави първата инстанция. За разлика от него синът на Арабаджиев бе освободен под гаранция от 20 хил. лв. На свобода бяха пуснати също Кирилова и Караянева. Няколко дни по-късно обаче втората инстанция заяви, че това решение е незаконосъобразно, и го отмени. Според апелативния съд има достатъчно доказателства, че двете жени са участвали в престъпна група, а обвиненият в пране на пари Арабаджиев няма как да не е предполагал, че внесените от него 2.5 млн. евро в банкови касети са придобити от престъпна дейност." - в. "Сега".

"Специализираната прокуратура предяви обвиненията на четвърти привлечен под наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за производство и продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари, съобщават от пресцентъра на спецпрокуратурата. По същото дело Специализираният наказателен съд постанови "Задържане под стража" на бизнесмена Миню Стайков и още две лица, съобщиха от прокуратурата. Четвъртият обвиняем е свързан с производството на цигари в нелегалната фабрика в Карнобат и продажбата им на черния пазар. По време на операцията по неутрализиране на групата той не бе открит и бе обявен за общодържавно издирване. На 11 септември 2018 г. е задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на най-строгата мярка за неотклонение и за него. В рамките на продължаващото разследване по досъдебното производство на 11 септември 2018 г. бяха извършени нови претърсвания и изземвания в Карнобат. Намерени и иззети са близо130 000 лева в брой, за които има доказателства, че са съхранявани от компанията "СИС индъстрис", казаха от обвинението. Установява се произходът на парите и дали са придобити чрез престъпна дейност, в т.ч. тази, за която е образувано досъдебното производство." - в. "Стандарт".

"Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред журналисти в парламента за трима задържани в рамките на разследването по досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители. Действията са планирани от вчера, реализацията е осъществена, действително са задържани лица с такава сума (500 000 лв.), обясни той. Категорично, извършването на такова действие по случая е планирано, подчерта обвинител номер едно. На този етап не даде подробности има ли връзка на задържаните със семейство Арабаджиеви. И за този случай, както и за Миню Стайков обобщи - всички действия на колегите - моите заместници и тези от специализираната прокуратура, са координирани с ръководството на прокуратурата. Заявявам, добави Цацаров, че действията ще продължат. Твърденията на адвоката на семейството Илиян Василев, че те ще се върнат доброволно у нас, главният прокурор коментира "не сме пощенска станция, която да получава потвърждения. Кой е заявил, че ще се върнат...Това са изявления на адвоката." Прокуратурата, разясни той, действа по реда на НПК и не приема уведомления, казани пред микрофони. От думите му стана ясно още, че са предприети всички действия по реда на международната правна помощ за установяване на тяхното местонахождение. Сотир Цацаров потвърди, че има изпратено искане за екстрадиция на Димитър Желязков по надлежния ред, но разглеждането му е от компетентността на турския съд. Към него не били отправяни предложения да бъде номиниран за КС след приключване на мандата му като главен прокурор. Има истина в твърденията, че оттук ще тръгна към Съдебната палата, а не към КС, допълни той. Да си мислиш, че животът ти е мандатът, означава да си сбъркан, тук някъде нещо да не ти работи както трябва, допълни вижданията си първият обвинител на държавата. Сотир Цацаров оценява високо работата на Младен Маринов като главен секретар на МВР, който, по думите му, познавал добре професионалните проблеми на полицията, и му имал доверие. Единственото му "притеснение" е, че като министър може да бъде залят не само с професионални, но и с политически проблеми." - в. "Стандарт".

Оставките на тримата министри Московски, Нанков и Радев също са сред темите с продължение.

"Екатерина Захариева: Работих прекрасно с тримата министри в оставка Правителството е стабилно и работи добре, каза пред журналисти във Велинград вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя подчерта, че всеки от членовете на правителството може да поема политическа отговорност. "Аз работих прекрасно с тримата министри в оставка, но това е поемането на политическа отговорност, отбеляза още Захариева..." - в. "24 часа".

" Парламентът ще гласува оставките на министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев утре (днес - б.р.). Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева днес в отговор на питане на социалистите. Проект с предложение за смени в кабинета тази сутрин (вчера сутринта - б.р.) все още не бе внесен в парламента от премиера Бойко Борисов. Към 10.36 часа бе обявено, че такъв има, а депутатите решиха персоналните промени в правителството да бъдат втора точка в дневния им ред на 13 септември. Тримата министри подадоха оставки по искане на министър-председателя след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души. Това доведе до критики от един от коалиционните партньори - Валери Симеонов, чиято партия излезе с декларация против едноличния стил на управление на Борисов. За нови министри са предложени депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова, която да оглави регионалното министерство, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, който да поеме транспорта, както и главният секретар на МВР Младен Маринов, който да оглави същото министерство. След заседание на коалиционния съвет на управляващите в понеделник бе обявено, че ГЕРБ ще гласува за смените в кабинета, а партията на Валери Симеонов - против оставките, но за новите кандидати. За персонални промени в правителството е нужно обикновено мнозинство. Без народните представители от НФСБ управляващите формации имат 114 гласа. Практиката досега е освобождаването на министър и назначаването на нов да става с едно и също решение. Към 11.45 часа предложението на премиера бе качено на сайта на парламента - решението е за освобождаване на сегашните титуляри и избора на нови министри е едно. Това значи, че гласуването също трябва да бъде едно и депутатите от НФСБ не биха могли да гласуват "против" оставките и "за" новите кандидати. Във вторник в коментар пред журналисти премиерът обяви, че изненади при гласуването може да има само ако той поиска..." - в. "Дневник".

Вестниците цитират външния министър Екатерина Захариева и с коментар за завършилото Европредседателство.

"Във Велинград външният министър Екатерина Захариева участва в обществена дискусия с младежи на тема "Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС - ролята на младите хора". На нея присъства и ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. По време на форума Захариева посочи, че успехите на българското председателство са видими. "Лицето му бяха младите хора, а с визията, че нашите съседи на Западните Балкани трябва да са част от европейското пространство, показахме, че можем да налагаме приоритетите си, да ги направим и европейски приоритети. Показахме, че можем да водим така диалога и дебата с всички 28 държави, че да постигнем тези цели", каза външният министър..." - в. "24 часа".

"По думите й страните от Европейския съюз са имали възможност да видят нашата култура, история, природни дадености. "Те видяха най-вече човешкия потенциал, който имаме. През последните шест месеца се говореше толкова позитивно за България, колкото не се е говорило през последните 27 години", каза също Захариева. Според нея позитивите от това ще се усетят чрез бизнеса и туризма и цялостно по-добро отношение към българите. След края на дискусията Екатерина Захариева обобщи впечатленията си пред журналисти. Според нея "най- силното преимущество на България са младите хора". "Те искат силен Европейски съюз, добро образование, добро здравеопазване, но най-вече единен европейски съюз и това ме прави оптимист за бъдещето на Европа, посочи външният министър. Тя подчерта, че в днешната си реч председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е отчел позитивите, които България е направила по отношение на Западните Балкани. Според нея "не трябва да губим инерцията, темпа и амбицията, за да продължат да се капитализират позитивите"..." - в. "Труд".

Споровете между метеоролозите и БАН продължават да са сред актуалните теми.

"Общото събрание на БАН изрази съгласие за частично изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от академията и готовност конструктивно да участва в процеса на уреждане на статута на новата структура. Това обяви на пресконференция ръководството на Българска академия на науките, предаде БГНЕС. "Ние предложихме на колегите пълна финансова независимост в рамките на БАН, което означава пряко договаряне на техния бюджет, включващ цялата оперативна, научна дейност и всички средства, необходими за заплати, да бъдат договаряни директно с Министерски съвет. Да фигурира в отделен ред в бюджета на БАН. Това беше отхвърлено и така се стигна до решението на Общото събрание (ОС) от 10 септември", каза проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН. Решението съдържа няколко точки - ОС на БАН дава своето съгласие за частично извеждане на НИМХ в нова структура, която ще бъде създадена от Министерския съвет. "Обяснихме много точно какво означава частично, за да няма спекулации. Това е цялата дейност, която обслужва държавата - оперативната дейност на този институт и всички учени, които желаят да напуснат академията. С втора точка на това решение заявихме, че в момента, в който е ясно кой ще е принципал на новата структура, ще сформираме работна група, която заедно с работната група от новия принципал да започне процес на изясняването на технологията на това извеждане", подчерта още проф. Славчева. Остава за решаване важният въпрос обаче, след като НИМХ излезе от БАН, към коя структура да премине. Сред възможните варианти са Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите.
"Да минат към Св. Синод, и без това времето е Божа работа", шегува се проф. Лъчезар Аврамов от ОС на академията." - в. "Сега".

"От следващия вторник НИМХ спира работа, няма да се прави и прогноза за времето. Причината - липса на ръководство в Института. Има ли изход от тази ситуация и как ще бъдат засегнати гражданите, ако НИМХ спре работа? През последните месеци системно нямаше финансови средства, на няколко пъти те бяха осигурени от МОН, което помогна да не спираме работата си. Но в момента ситуацията е свързана с юридически казус - няма кой да разписва документите и ние не можем да извършваме нито плащания, нито експертизи, обясни пред БНТ синоптикът Орлин Георгиев. Част от нашите имоти действително се водят към БАН, но те са направени с държавни средства. Освен това, те са дадени като активи и пасиви на структури на НИМХ преди да влезе в БАН, заяви синоптикът по темата за материалната база на Института. " Законът за БАН казва, че имоти може да се трансформират или чрез решение на Общото събрание, или чрез законодателни промени. Което значи, че законодателната власт трябва да се намеси. Ние не искаме нищо в повече, искаме тези имоти, на които си вършим работата", обясни Орлин Георгиев. По думите на Георгиев, НИМХ е на последно място по заплати, а учените в структурата извършват специфична дейност, тъй като имат различно отношение на ниво научен и технически персонал, в сравнение с останалите звена към БАН. Проблем с нормалното изпълняване на работните си задължения имат и синоптиците от клона на НИМХ във Варна, заяви Вяра Рафайлова, ръководител сектор "Прогнози" в Института в морската столица." - в. "Стандарт".

В. "Дневник" съобщава за протест във Варна заради убития на пътя балетист Мартин Чикалов: 
"Стотици граждани на Варна се събраха днес пред сградата на общинската администрация, за да поискат справедливост за прегазения вчера на пешеходна пътека 38 годишния балетистът в Държавната опера във Варна Мартин Чикалов. Виновният шофьор напуснал мястото на инцидента, като се е предал в полицията на следващия ден, съобщиха от прокуратурата. Той е задържан за срок до 72 часа, като след изтичането им ще бъде поискано да остане в ареста. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, като наказанието е лишаване от свобода от 3 до 15 години. Назначени са експертизи, включително са взети проби от водача за употреба на наркотици, резултатите от които предстои да излязат. Днес, по време на протеста си, колегите на Чикалов поискаха прокуратурата да свършат работата си, тъй като според тях случилото се трябва да бъде квалифицирано като убийство, а не като причиняване на смърт по непредпазливост, защото водачът е бил наясно, че нарушава ред правила и никога не е имал право да застава зад волана. Протестиращите обявиха, че ще внесат в общинската администрация списък с над сто рискови места в града. Те призоваваха КАТ да обезпечи охраната и безопасността им, тъй като те са опасни както за пешеходците, така и за велосипедистите. Само ден след трагичния инцидент с Мартин Чикалов около 18.05 ч. във вторник лек автомобил удари велосипедист на 60 години на автомагистрала "Черно море" при входа на Варна. Колоездачът се е движил в аварийната лента и е бил блъснат от "Рено", управлявано от мъж на 31 години. Пострадалият е бил настанен в болница, но по-късно е починал."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини