От х:

Днес в x:

Швейцария се отказва от банковата тайна

След броени дни Швейцария ще се откаже от най-строго пазената тайна от години - кой има сметки и пари кеш в трезорите в Цюрих или Женева.

Това ще стане след като данните за офшорни банкови сметки влязат в автоматичната обмяна на информация между швейцарските банки и европейските и американските данъчни структури. Така ще се затвори последната глава от сагата, започнала с ареста на бившия банкер от UBS Group AG Брадли Биркенфелд през 2008 година и струваща на швейцарските банки повече от 6 милиарда долара глоби.

Тогава в процес, който разтърси из основи швейцарската банкова система, UBS през 2009 г. постигна извънсъдебно споразумение и плати 780 милиона долара, за да избегне официалното повдигане на обвинения, че е помогнала на 17 000 американски клиенти да укрият 20 млрд. долара.

Днес Швейцария остава водещ световен финансов център за управление на чуждестранни активи, въпреки че банките й престанаха да приемат необложени с данъци активи. Според Deloitte и Boston Consulting Group тези активи са в обем от 2.3 трилиона долара.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини