От х:

Днес в x:

Китай ще строи третата АЕЦ в Турция, в европейската част

    Kитай ще реализира проекта за строителство на трета АЕЦ в Северозападна Турция, става ясно от интервю на турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез за CNN Turk, цитирано от ТАСС и "Йени шафак".

    Става дума за проекта за трета АЕЦ в Тракия. Неговата реализация ще започне след изграждането на атомните електроцентрали в Аккую  край Средиземно море и в Синоп край Черно море.

    Първият блок на АЕЦ Аккую се очаква да влезе в експлоатация през 2023 год. Четирите блока с общ капацитет 4800 мегавата (MWe) по руската технология VVER се изграждат в сътрудничество с Русия. Четирите блока на площадката на брега на Средиземно море, на 500 километра южно от Анкара, са планирани да бъдат в експлоатация до 2026 г.

    Възможността Китай да строи третата АЕЦ в Турция бе обсъдена през юни по време на посещението в Пекин на турския външен министър Мевлют Чавушоглу и по време на срещата на президента Реджеп Тайип Ердоган с китайския президент Си Цзинпин в Йоханесбург (в рамките на срещата на върха на БРИКС), посочва ТАСС.

    Най-вероятно Турция ще построи третата си АЕЦ в европейската си част. През 2015 г. тогавашният министър на енергетиката и сегашен на финансите Берат Албайрак каза, че страната му също допусна възможността за нова централа на около 10 км от България.

    Справка: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_energy_in_Turkey

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини