От х:

Днес в x:

"Нощните вълци" на Путин отново идват в България днес

Колона мотористи от клуба "Нощните вълци", наричани от медиите "рокерите на Путин", ще влязат днес в България от Македония. Плановете им са преди да стигнат до София да минат през Руенския манастир, Кюстендил и Скрино. В четвъртък те ще посетят храма "Св. Александър Невски", Руската църква, Паметника на съветската армия, църквата "Света София" и ще дадат пресконференция, часът и мястото на която още не са оповестени. На 6 юли те ще поемат към Сърбия.

Мотопоходът е наречен "Славянский мир 2018" ("Славянски свят"), започнал е в Москва и трябва да мине през всички държави от Източна Европа според сайта на руската федерация по мототуризъм.

Целият маршрут на пробега от 8.5 хил. км. е: Русия, Беларус, Полша, Словакия, Унгария, Сърбия, Република Сръбска (Босна), Черна гора, Албания, Македония, България, Сърбия, Хърватия, Словения, Словакия, Полша, Беларус, Русия.

Проектът "Слявянский мир" е подкрепен от министерството на външните работи на Русия, московските власти и е финансиран от президентството на Русия. Справка на "Дневник" показа, че президентският грант за пробега е от 2 966 600 рубли (около 79 000 лв.). Получател на финансирането е Междурегионалната обществена организация "Руски мотоциклетисти". Тя е ръководена от Евгений Строгов, който от години е деен член на "Нощните вълци".

Посещението на "Нощните вълци" в България преди две години бе белязано от сблъсъци и провокации, а в колоната им попаднаха лица, познати от февруарските протести, след които първото правителство на Борисов подаде оставка. Но обиколката им тази година през Източна Европа и Балканите преминава без скандали и без медиен интерес.

В колоната на руските моторджии участват и българи. В България има два клона на "Нощните вълци" - в София и Варна. В мероприятията им се включват и от мотоклуба "Велика България" и други "професионални протестиращи". Членове на българските мотоклубове участваха в антинатовски протести и проруски шествия. При идването им преди две години в посрещането им участваха и от паравоенната организация "Воински съюз".

Според проекта, основната е цел е "обединение на обществените организации на Русия и страните от Източна Европа в развитието на институтите на обществената дипломация, междурегионалното и междунационалното сътрудничество, тяхното взаимодействие в този процес с държавните организации, други некомерсиални и благотворителни организации, общественици и граждани с активна позиция." Проектът цели и популяризация на руското културно-историческо наследство и руския език в чужбина, както и развитие на положителния имидж на Русия.

Заради дейността на "Нощните вълци" в дните около превземането на Крим през февруари-март 2014 г. лидерът на организацията Александър Залдостанов – Хирург е в списъка на ЕС със санкции. Организацията му е имала и "заслуги" в неуспешния опит за преврат в Черна Гора.

Залдостанов и лидерът на сръбския клон Саша Савич не бяха допуснати в Босна и Херцеговина при турнето им "Русские Балканы" през март тази година. За това те извършиха част от балканската си обиколка само с два мотоциклета, а останалите "вълци" - пеша.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини