От х:

Днес в x:

РУО - Пловдив отказа достъп до информацията за номинираните директори

Началникът на Регионалното управление на образованието инж. Иванка Киркова отказа достъп до обществена информация на Parvomai.NET.

Преди месец, по случай 24 май – Деня на българската култура и славянската писменост, РУО – Пловдив награди учители и директори на учебни заведения и направи темата обществено чувствителна за хората, работещи в областта на образованието, и за родители на ученици в община Първомай. По този повод поискахме достъп до документите, с които са номинирани директорите в общината, и основанията за решението за награждаване на директорката на ОУ “Д-р Петър Берон“ - село Буково.

Инж. Киркова отказа достъпа до документите с мотивите:

Предложенията се правят по предварително зададени критерии;

Предложенията нямат самостоятелно значение – разглеждат се от комисия и имат препоръчителен характер към началника на РУО – Пловдив. Т.е. инж. Киркова взима еднолично решение на кого да се връчи награда.

Според Началника на РУО събирането на предложение не се прави, за да бъдат посочени от обществото заслужили специалисти, а „има за цел популяризиране работата на педагогическите специалисти, изграждане на уважение към професията и към институциите на предучилищното и училищното образование.“

Накратко – дадената тази година възможност на различни организации да правят предложения за награждаване на учители и директори, е само проформа и може да има значение единствено ако тяхното мнение съвпада с това на Началника на РУО.

В заключение към решението си инж. Киркова е добавила и факта, че предложението за награждаване на директора на училището в село Буково е гласувано от обществено-консултативен съвет, членове на който са представители на редица организации, включително и такива като: Съюза на слепите в България, Националното сдружение на общините в Р България, синдикати, представители на ПУ „Паисий Хилендарски“ и други, хора, които навярно са извършили задълбочено изследване доколко номинираните професионално си вършат работата.

Отказът на инж. Киркова да ни предостави исканата информация, лишава читателите на Parvomai.NET от възможността да се запознаят с успехите и постиженията на наградената директорка и да бъдат популяризирани нейния висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност и постигнатите значими резултати в процеса на учението, възпитанието и социализацията на децата и учениците в повереното ѝ училище.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Се
    селска чест
    5 -3
    10:03, 21 юни 2018
    Номинацията за Буково е направена лично от Ружди Салим напук на директорката на Воден.
    • Та
      Тайна
      0 0
      11:30, 24 юни 2018
      Номинацията не е на Ружди Салим, а на лице, което вече няма нищо общо с Първомай.
  • 2
    Юр
    Юрист
    6 -1
    15:58, 21 юни 2018
    Внесете жалба в съда. А ако спечелите делото дарете парите на децата на Първомай. Явно някои от РУО са гузни и търсят начин да скрият информацията, затова са медиите да осведомяват гражданите..
  • 3
    Пи
    ПИТАГОР
    1 0
    06:25, 22 юни 2018
    А ва юристе за кви пари говориш ва тедата ако е курназ единствено може да атакува в съда отказа от достъп на информация. Ако съдът реши че тедата е права тогава жъ получи инфурмацията която толкова иска но кинти твърдо ние. Освен къту получите информацията да я дарите на децата на пърумай. В българия скоро сичкуту народ юристе жъ стане и пъри жъ сънува. Ако сичкуту юристе са къту тебе и оня прочут юрист от герб дето даде на чичко прокурор ангу за некви боклучиви коли и естествено нищу ни стана майко мила.
  • 4
    Ре
    реалист
    3 0
    10:18, 22 юни 2018
    Наградена е на Политичеста линия --- това става ясно! Постижения в повереното й Училище няма !А ако има да каже госпожата какви са!
  • 5
    Гл
    Гледащ
    3 -3
    16:18, 22 юни 2018
    Поредната злобна статийка на слугинажна дописничка. На всички ни е ясно за кого лобирате! Отличилия тази директорка...ами поздравете я, направете репортаж за нея, питайте как го е запазила това у-ще, лесно ли се намират учители за Буково и т. н. Не подайте на нивото на онзи Танкиста, ровейки с/у Бокова.
    • Za
      Zapoznat
      2 -2
      16:28, 22 юни 2018
      Буковското училище е от защитен вид - така че едва ли директорката има някаква заслуга за това то да се запази. И въпросът е на каква цена и защо изобщо трябва да го има това училище, когато при съвременните условия децата спокойно могат да учат в Първомай. При много по-добри условия и да получат много по-качествено образование.
Последни новини