От х:

Днес в x:

Внучките хванаха хурките с бабите край Каснаково

    Истински празник на традиционните женски занаяти върви днес край с. Каснаково. Внучките хванаха хурките заедно с възрастните жени от селото, който са част от състава на читалище “Искра 1926”. Майсторлъкът от остриганата вълна до готовите плетива и от прясно набрания памук до престилката, която да препашеш, се демонстрират на открито на поляната в уникалния археологически комплекс „Светилище на нимфите и Афродита”.
    Занаятите са част от големия празник за децата "Здравей, лято!", който организират от коалиция "Да за Димитровград"  за седма поредна година в местността край Каснаково.
    Още преди старта на работилничките и забавленията на отворената сцена, беше отдадена почит от дошлите първи  към паметта на Ботев и загинали за свободата на България. Портретът на революционера украси и най-голямата работилница-тази на Каснаковското читалище. А докато децата обикаляха от баба на баба и ту присядаха да чепкат вълна на правия дарак с два реда от по 30 зъбци, ту пък прескачаха до кривия дарак, където вълната вече ставаше мекичка, читалищният председател Илиана Михова им разказваше за последователността, която са следвали жените навремето докато създадат една дреха или пък черга. Някои завъртяха вретената, други хванаха хурките. Децата научиха, че те се правят само от материал от дърветата явор, ясен или бряст. „Хурката пази момите и жените от змея да ги не залюби, пази ги от лоши очи и магии.“, разказва Михова. Наредилите си до жените момичетата видяха на живо и вретено, за което, признаха някои, са чували само от приказката за „Спящата красавица“.
    Препреденото се плете на две куки или пък с пет игли -чорапи. Показан е и процесът на обработката на памук. При маганенето на памука се отделят семената от влакната, от семената се извлича масло, което служи за производство на сапун, а когато семената се напарят се дават на животните като кюспе за храна, научиха децата.
    На финала на занаятчийската върволица една от най-възрастните жени  показа на внучките яручкина връзка, както казват местните на връзката на престилката.
    Наред със старите майсторки, голям интерес за децата предизвика и работилничката на Катя Тончева, която ги научи да пластят вълна. Приложничката обясни, че за полеви условия по-подходящият вариант е прилагането на техниката сухо пластена, защото за мокрото, което се прави със сапун и вода трябват специални условия.
    За тези, които обичат да четата или пък за малките, които не познават още буквите, но пък обичат приказките, от библиотеката на Меричлери предложиха Читалня на открито.
    Много игри с любими герои, надпревари и викторини забавляваха малки и големи край Каснаково в слънчевия съботен ден.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини