От х:

Днес в x:

29 °C

Вирус VPNFilter зарази половин милион рутера

Разрастваща се вирусна епидемия сред рутери по цял свят засякоха специалисти от групата за сигурност Talos, част от Cisco. Става въпрос за опасен троянец VPNFilter, който за кратко време е проникнал в най-малко 500 хиляди рутера и други мрежови устройства в 54 страни по света.

Най-застрашени са устройствата на Linksys, MikroTik, Netgear, QNAP и TP-Link, предназначени за дома и офиса, предупреждава Talos. Що се отнася до географския обхват на заразата, най-много са инфектираните рутери в Украйна.

Вирусът е опасен преди всичко с това, че позволява на атакуващите да откраднат данни от акаунти за сайтове и да следят протоколите Modbus SCADA. С други думи, вирусът се цели най-вече в критичните инфраструктури.

Talos все още не е изследвала напълно вируса и към момента не предлага начин за неговото неутрализиране. Теоретично, VPNFilter може да блокира достъпа до интернет на стотици хиляди потребители.

Вирусът съдържа известно количество код, който се припокрива с кода на злонамерените програми, използвани в кампаниите BlackEnergy. Най-общо, VPNFilter има модулна структура с множество компоненти и е способен да присъства устойчиво в заразения рутер.

Нещо повече, вирусът „оживява“ дори след рестартиране на рутера, за разлика от много други подобни програми. Все пак VPNFilter може да бъде изтрит, като устройството се „нулира“ до заводските настройки, след което потребителят трябва да обнови фърмуера, да смени паролата и да ограничи протоколите за отдалечено управление.

Кампанията по разпространение на VPNFilter е започнала още през 2016 г. Начините за заразяване не са известни, но се предполага, че на първо място жертви на вируса стават устройства, които отдавна не са обновявани и съдържат редица незатворени уязвимости. На сайта на Talos е публикуван и списък със засегнатите устройства от различни производители.

Междувременно BBC съобщи, позовавайки се на разследване на ФБР, че зад мащабната атака стои руска хакерска група. С това се обяснява и широкото проникване на заразата в компютърните мрежи в Украйна.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини