От х:

Днес в x:

Общината финансира с 3 % от бюджета за култура младите творци на Хасково

Младите творци на Хасково могат да потърсят подкрепа на проектите си по общинската наредба за финансиране на културни институти, читалища, културни организации и творци. За младите автори от парите за култура в местната хазна са заделени общо 3 %.

Кандидатстването вече върви. Заявленията за субсидиране се подават до 30 май.

Финансирането от собствените приходи на общината на местните творци и културни средища има за цел да подкрепи и стимулира реализирането на културни събития и развитието на местните автори.

Размерът на финансовите средства се определя с решението на Общинския съвет за годишния бюджет. За тази година заделените средства в хазната за култура са 150 хил.лв.

От тях за субсидиране на общинските културни институти са заделени общо 12 %. Максималният размер, който може да се отпусне за всеки от тях обаче е не повече от 7 000 лева.

Читалищата имат определена сума за подпомагане в размер от 17 % от бюджета за култура. Всяко от тях обаче може да кандидатства за финансиране до 10 000 лева.

Парите по Програма „Мобилност“ общият дял е до 6 % от средствата в бюджета на общината и не повече от две хиляди лева за отделната мобилност.

Младите творци имат право да получат не повече от 1 000 лева за една творческа стипендия.

Размерът на конкретното финансиране ще бъде определен от експертна комисия по точкова система според критериите в Общинската наредба, уточниха от местната администрация. Така например точки за финансиране ще носи участието в предходните 2 години в организацията на общински, регионални, национални или международни прояви и инициативи

Участия в програмите на празниците от културния календар на Общината и самостоятелните изяви, също ще събират плюсове. Ще се оценяват още оригиналността и обществена значимост на културния продукт.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ал
    ала бала
    7 -3
    12:50, 18 май 2018
    Ала бала портукала е тая общинска идея да подмомагат културни инициативи с по 1000 лева. И кавко се прави с 1000 лева - селски вечеринки и събранийца на чаша лимонада от времето на баба Марийка и как Сийка. Както знаем тая община и тоя заспал гербаджийски кмет не са родили и няма да родят нищо смислено.
  • 2
    Пр
    принцесата от Монако
    8 -7
    13:04, 18 май 2018
    Ама дайте да се разберем - ГЕРБ и този кмет нямат нищо общо!Той е свободен електрон и такива са и действията му!
  • 3
    Не
    Незапознат
    2 0
    21:38, 18 май 2018
    Четейки заглавието неволно направих аналог с брошурата на Лидъл.Те ще отделят по 3 ст. от всеки касов бон за....Тоест дават.Докато нашите общински тежкари ми се пляскат че финансират.Кмета дали е електрон,фотон,бозон или друга екзотична частица има значение но и останалите явно обикалят хаотично около него.Смешно,обидно,подигравателно звучи когато чуеш думата финансиране и зад нея стои лепната цифрата 3%.Пък като чета последното изречение че тези лутащи се елементи на хаоса ще оценяват културният продукт.....
Последни новини