От х:

Днес в x:

Бюджетната комисия предлага драстично поевтиняване на мощните автомобили

Акцизите за внесени в страната автомобили да паднат от 1 януари 2010 г., се иска в нов законопроект, който парламентът трябва да гласува в близките дни. Ако той бъде приет моделите с мощност над 300 конски сили ще поевтинеят с над 10 000 лв. като нови и с близо 15 000, ако са втора употреба.
Колко ще се спести от:
БМВ Х6 5.0(300 kW) - 16 900 лв. за нов и 18 000 за втора употреба

"Мерцедес" S500(285 kW) - 15 550 за нов, 17 100 за втора употреба

"Ауди" Q7 V12 TDI(368 kW) - 23 020 за нов, 12 420 за втора употреба

"Порше Кайен Турбо" S(404 kW) - 26 260 за нов и 12 420 за втора употреба


Документът е подготвен от комисията Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание и беше внесен от нейния председател Румен Овчаров. Към момента акциз се дължи за всички автомобили с мощност над 120 киловата (161 конски сили), като има сериозна разлика за сумите за нови и употребявани автомобили. Това е причината Европейската комисия да уведоми кабинета, че ако това не се промени, ще открие процедура по нарушение (за мотивите виж карето).

Според разчетите на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) разликата е най-значима при по-маломощните автомобили – тези между 120 и 150 kW (161-201 к.с), които са и най-разпространени. При тях облагането на употребяваните коли е между 5.3 и 1.5 пъти по-високо от аналогичните нови.

Така например за автомобил в най-долната граница за облагане с акциз (121 kW) ако е нов ще се дължи акциз в размер на 790 лв., а ако е употребяван – 4235 лв. При сега прилаганата таблица, изравняване на облагането се постига едва при автомобили с мощност 350 kW (456 к.с.), което касае единични случаи.

Ако предложението на бюджетната комисия бъде прието вероятно ще спре и масово разпространената практика луксозни и скъпи модели да се регистрират на фирми в чужбина, като се движат у нас с германски и швейцарски номера. Една от причините това да се прави е спестяването на парите от акциза, а другата е, че собствениците им на практика не подлежат на санкция по Закона за движение по пътищата, констатирани с камери.

Към момента акцизната ставка за употребявани автомобили с мощност на двигателя между 121 и 150 kW по системата DIN е 35 лв. за всеки киловат. За коли с мощност на двигателя над 150 kW по системата DIN се плаща по 60 лв. за 1 kW.

При новите автомобили се дължат 700 лв. плюс 90 лв. за всеки киловат разлика над 120.


Република България не е изпълнила задълженията си по член 90 от Договора за ЕО, доколкото:
- при облагането с акциз на моторните превозни средства, както е предвидено в чл. 40 от Закона за акцизите и данъчните складове, не се взема предвид амортизацията на употребяваните моторни превозни средства, които се внасят от други държави-членки, и по тази причина се стига до това данъкът, налаган върху тези моторни превозни средства, да надвишава сумата на остатъчния данък, който е компонент от стойността на подобни моторни превозни средства, които вече са регистрирани като нови на съответната национална територия;
- определението за "ново моторно превозно средство", както е залегнало в чл. 4, параграф 16 от Закона за акцизите и данъчните складове, обхваща определени употребявани моторни превозни средства, за които не са изминали повече от 6 месеца от датата на първата им регистрация или които не са изминали повече от 6000 юп. В резултат на тази регламентация употребявани моторни превозни средства, внесени от друга държава членка, се облагат еднакво с новите автомобили, което създава дискриминация спрямо първите в сравнение с местните употребявани моторни превозни средства. Това обуславя предложението за отмяна на акциза както на стари, така и на нови автомобили, за да не възникне риск от неравно третиране и отчитайки факта, че в повечето държави членки автомобилите не подлежат на облагане с акциз, а се облагат с регистрационен данък.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини