От х:

Днес в x:

11 °C

Откриха каменните инструменти на наш прародител отпреди 700 хил. години

Новооткрити каменни инструменти и други доказателства разкриват, че хоминините са живели в Югоизточна Азия стотици хиляди години по-рано, отколкото смятаха учените досега. Близки предшественици на хората са обитавали речна долина на северния остров Лузон преди повече от 700 хилядолетия.

Намерените във Филипините 57 каменни инструмента и почти цял скелет на носорог, по който изследователите откриват следи, че е бил убит, датират от 709 000 години.

Досегашните най-ранните следи от обитателите на района са малка кост на крак, открита в пещерата Каллао. Тя е "само" на 67 000 години.

Намерените инструменти са 49 остри каменни люспи, шест ядра - камъните, от които се шлифовават люспите, и два камък, които вероятно са били използвани като чук. При разкопките учените открили колекция от скелети - стегодон, кафяв елен, сладководна костенурка и гущер.

Скелетът на носорог се оказал много интересен за учените. Няколко от костите били нарязани от белези, които съответстват на клане, а костите на рамената вероятно са били ударени с чук, вероятно за да се достигне до богатата им на мозък вътрешност.

Инструментите не са били направени от човек, а от негов близък предшественик, тъй като най-старите доказателства за Homo sapiens са отпреди около 300 000 години.

Трябва да преосмислим как хората и хоминините са се разпространили в Югоизточна Азия, смятат учените. Археологът Герит ван ден Берг от университета в Уолонгонг, Австралия, казва, че хоминините най-вероятно се разпространяват в региона на няколко вълни години през хилядолетията. Той смята, че вероятно са мигрирали от север на юг - от Китай и Тайван, а не от запад на изток - от Борнео или Палаван през Индонезия, като са използвали океанските течения.

В крайна сметка възможно е при тази миграция да са се заселили на индонезийския остров Флорес, което довело до появата на Homo floresiensis, известен също като "хобит" заради малкия си ръст.

Доказателство за хоминините отпреди 700 000 години е открито и на индонезийския остров Ява. Откритите на Флорес Homo floresiensis са  от около същото време. И двете находки съответстват на новата хипотеза за миграция.

По-рано се считаше, че хоминините не са имали лодки, и поради това не може да са пътували по вода, за да достигнат Лузон и други острови от Уоласеа - групи острови, разделени от континенталната част на Австралия и Азия от дълбок океан.

Хипотезата за миграция от север до юг се подкрепя и от вкаменелостите на животни.

"Ако разгледате вкаменелостите от фауната, виждате, че е налице обедняване, когато се движим от север на юг. На Лузон са намерени вкаменелости на стегодони, слонове, гигантски плъхове, носорог, елени, големи влечуги и вид воден бивол ...
На Сулавеси изкопаемите вкаменелости от фауна са вече бедни. Няма доказателства, че носорози или елени са бродели някога там. А на Флорес има има само стегодони, комодски варан, хора и гигантски плъхове, това е всичко", казва Ван ден Берг.

"Ако животните са стигнали до тези острови случайно, като влезли в морето и тръгнали по течението на юг, би се очаквало по на юг да достигнат по-малко видове,  и това е, което виждаме".

Ако животните са успели без лодки, и хората не е трябвало да имат, за да достигнат островите. Въпреки това, те биха могли да имат салове за риболов, или да са били хванати за отломки, изхвърлени в морето от цунами, които са относително често срещани в района.

Кои са тези хоминини, не се знае и вероятно ще остане така, ако не бъдат изучени костите им. Те биха могли да са предците на собственика на тази кост на крака, живял хиляди години по-късно; биха могли да бъдат версия на Homo floresiensis; или да са различна група, може би дори мистериозните Денисовани.

Откритието развълнува археолозите и те продължават да копаят, в търсене какво още могат да намерят.

"Островите в Югоизточна Азия ... са места, където можете да откриете естествени експерименти на холистичната еволюция. Това прави Флорес уникален и сега Лузон е друго място, където можем да започнем да търсим вкаменелости" - казва Берг.

"На Флорес, сигурни сме, че са пристигнали преди около 1 милион години, на базата на доказателства за каменни инструменти, но не знаем кога хоминините са пристигнали на Лузон. Сега можем да потърсим в по-старите слоеве и да видим дали можем да намерим още артефакти или дори по-добри вкаменелости".

Изследването е публикувано в списание Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
26 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
26 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
26 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
26 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
26 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
26 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
26 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
26 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
26 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
26 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
26 яну 2020
Последни новини