От х:

Днес в x:

14 °C

Откриха каменните инструменти на наш прародител отпреди 700 хил. години

Новооткрити каменни инструменти и други доказателства разкриват, че хоминините са живели в Югоизточна Азия стотици хиляди години по-рано, отколкото смятаха учените досега. Близки предшественици на хората са обитавали речна долина на северния остров Лузон преди повече от 700 хилядолетия.

Намерените във Филипините 57 каменни инструмента и почти цял скелет на носорог, по който изследователите откриват следи, че е бил убит, датират от 709 000 години.

Досегашните най-ранните следи от обитателите на района са малка кост на крак, открита в пещерата Каллао. Тя е "само" на 67 000 години.

Намерените инструменти са 49 остри каменни люспи, шест ядра - камъните, от които се шлифовават люспите, и два камък, които вероятно са били използвани като чук. При разкопките учените открили колекция от скелети - стегодон, кафяв елен, сладководна костенурка и гущер.

Скелетът на носорог се оказал много интересен за учените. Няколко от костите били нарязани от белези, които съответстват на клане, а костите на рамената вероятно са били ударени с чук, вероятно за да се достигне до богатата им на мозък вътрешност.

Инструментите не са били направени от човек, а от негов близък предшественик, тъй като най-старите доказателства за Homo sapiens са отпреди около 300 000 години.

Трябва да преосмислим как хората и хоминините са се разпространили в Югоизточна Азия, смятат учените. Археологът Герит ван ден Берг от университета в Уолонгонг, Австралия, казва, че хоминините най-вероятно се разпространяват в региона на няколко вълни години през хилядолетията. Той смята, че вероятно са мигрирали от север на юг - от Китай и Тайван, а не от запад на изток - от Борнео или Палаван през Индонезия, като са използвали океанските течения.

В крайна сметка възможно е при тази миграция да са се заселили на индонезийския остров Флорес, което довело до появата на Homo floresiensis, известен също като "хобит" заради малкия си ръст.

Доказателство за хоминините отпреди 700 000 години е открито и на индонезийския остров Ява. Откритите на Флорес Homo floresiensis са  от около същото време. И двете находки съответстват на новата хипотеза за миграция.

По-рано се считаше, че хоминините не са имали лодки, и поради това не може да са пътували по вода, за да достигнат Лузон и други острови от Уоласеа - групи острови, разделени от континенталната част на Австралия и Азия от дълбок океан.

Хипотезата за миграция от север до юг се подкрепя и от вкаменелостите на животни.

"Ако разгледате вкаменелостите от фауната, виждате, че е налице обедняване, когато се движим от север на юг. На Лузон са намерени вкаменелости на стегодони, слонове, гигантски плъхове, носорог, елени, големи влечуги и вид воден бивол ...
На Сулавеси изкопаемите вкаменелости от фауна са вече бедни. Няма доказателства, че носорози или елени са бродели някога там. А на Флорес има има само стегодони, комодски варан, хора и гигантски плъхове, това е всичко", казва Ван ден Берг.

"Ако животните са стигнали до тези острови случайно, като влезли в морето и тръгнали по течението на юг, би се очаквало по на юг да достигнат по-малко видове,  и това е, което виждаме".

Ако животните са успели без лодки, и хората не е трябвало да имат, за да достигнат островите. Въпреки това, те биха могли да имат салове за риболов, или да са били хванати за отломки, изхвърлени в морето от цунами, които са относително често срещани в района.

Кои са тези хоминини, не се знае и вероятно ще остане така, ако не бъдат изучени костите им. Те биха могли да са предците на собственика на тази кост на крака, живял хиляди години по-късно; биха могли да бъдат версия на Homo floresiensis; или да са различна група, може би дори мистериозните Денисовани.

Откритието развълнува археолозите и те продължават да копаят, в търсене какво още могат да намерят.

"Островите в Югоизточна Азия ... са места, където можете да откриете естествени експерименти на холистичната еволюция. Това прави Флорес уникален и сега Лузон е друго място, където можем да започнем да търсим вкаменелости" - казва Берг.

"На Флорес, сигурни сме, че са пристигнали преди около 1 милион години, на базата на доказателства за каменни инструменти, но не знаем кога хоминините са пристигнали на Лузон. Сега можем да потърсим в по-старите слоеве и да видим дали можем да намерим още артефакти или дори по-добри вкаменелости".

Изследването е публикувано в списание Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини