От х:

Днес в x:

Растенията комуникират чрез корените си

Растенията използват корените си, за да подслушват съседите си, твърди новопроведено изследване, което добавя още повече доказателства към хипотезата, че растенията притежават свои собствени уникални форми на комуникация.

Изследването открило, че растения, растящи нагъсто, отделят химикали в почвата, които карат съседите им да нарастват по-агресивно, най-вероятно, за да избегнат засенчване.

“Ако имаме проблеми със съседите си, бихме могли да се преместим. Растенията обаче не могат. Те са приели този факт и сега използват сигнали, за да избегнат конкурентите ситуации и да се подготвят за бъдещата конкуренция ”, казва Велемир Нинкович, еколог от Университета по селскостопански науки в Упсала, Швеция.

Първоначално, учените демонстрирали, че когато листата на растение се допират до стъблото или други листа, те променят стратегията си на растеж. Зрелите дървета изпитват чувство на “срам” и обуздават растежа си в пренаселени условия. Други залагат на по-борбен подход, отклонявайки ресурси от растежа на корените, за да нараснат по-бързо над земята.

Новопроведеното изследване открило, че това поведение се дължи не само на механични стимули, уловени от листата, но и на отделяне на химични вещества в почвата.

Изследването било фокусирано върху млади царевични насаждания, които ускоряват растежа си в стресови ситуации. Нинкович и колегите му симулирали допир от близки растения.

Когато след това отстранили растението и поставили ново в растителния му разтвор, открили, че новото растение също отклонява ресурси, за да нарасне повече на листа, отколкото на корени. Младите растения, засадени в растителен разтвор, в който преди това се развивали недокосвани растения, не демонстрирали същия модел.

Идеята, че растенията си комуникират се появява периодично – през 80-те години, се твърдеше, че дърветата изпращат електрически импулси, наречени W-вълни, когато съседите им бъдат отсечени. През последните години се появиха нови доказателства, че растенията непрекъснато изпращат и получават сигнали, които изследователите едва сега се учат да долавят. Освен проявите на срам и агресия, растенията предупреждават съседите си за предстоящи нападения на листни въшки чрез нишкоподобни гъбички, които свързват корените в сложни комуникационни мрежи и успяват да засекат дали са заобиколени от непознати или роднини.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини