От х:

Днес в x:

Ходене по мъките: Жена без книжка, лекарска комисия се отметна от решение

Лекарски комисии променят решението си за състоянието на пациент, след като той си тръгне. На това се е натъкнала жена, на която й се наложило да се яви пред комисия, която да й издаде документи, за да може да поднови шофьорската си книжка. Сигналът е изпратен към платормата на Investor Media Group HelpBook.info

Янка Лалева е диагностицирана със Спинална мускулна атрофия на Вердинг-Хофман. Въпреки това тя може да шофира и в момента все още има валидно свидетелство за управление на МПС - но само до 21 април.

За целта трябва да се яви пред комисия ТОЛЕК (Транспортна областна лекарска експертна комисия) в транспортната болница в Горна Оряховица. И там на 6 март й издават карта за правоспособност за управление на автомобили категория В и В1.

"На следващия ден отивам в КАТ и ми казват, че картата ми е анулирана и отказват да ми подновят документа", пише Янка към HelpBook.

Тогава тя се обадила на телефон, който е наличен в КАТ. От транспортната болница й отговорила жена, която й обяснила, че след като тя си е тръгнала, комисията се е събрала отново и е взела ново решение.

"Попитах каква е причината? Жената отговори: "Аз не съм медицинско лице и не мога да ви кажа, ще си получите документите по пощата, но като толкова бързате елате да си ги вземете", пише Янка.

Тогава от болницата в Горна Оряховица й изпращат документи, с които анулират картата и й дават друга, с нов номер, с която тя може да обжалва в Транспортна централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК). Тя се явява и там отказват да й дадат разрешение за управление на която и да е категория МПС.

"Аз съм шофьор от 1994 г. без нарушения, като не слизам от автомобила си и имам нужда от тази книжка, защото имам здравословни проблеми и трудно се придвижвам, а с обществен транспорт ми е невъзможно. Може ли човек, който ме вижда за първи път за 5 минути да прецени какви са уменията ми на база здравословното състояние, което е описано в документите, без да има поглед в прогресирането на заболяването ми? Така ли трябва да се постъпва с хората в неравностойно положение?", пита Янка.

Тя използва автомобила си именно, за да ходи на физиотерапия, санаториум или лечение, както и да поддържа контакти с близки и приятели.

"Това ли е целта на държавата - такива хора, като мен, да бъдат лишени от всичко?", огорчена пита Янка.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини