От х:

Днес в x:

Съдът блокира Telegram в Русия

Таганският районен съд в Москва постанови блокирането в Русия на месинджъра Telegram за отказ да предостави на ФСБ ключовете за шифриране, посволяващи са се чете кореспонденцията на потребителите, съобщи."Медиазона".

Достъпът до месинджъра ще бъде ограничен докато бъде изпълнено задължението по предаването на кодиращия алгоритъм на ФСБ, пояснява съдия Юлия Смолина.

В съдебната зала не са присъствали представители на Telegram по нареждане на основателя на месинджъра. Решението му било продиктувано от нежелание да "легитимизира откровен фарс с присъствието си", по думите на адвоката на Telegram Павел Чиков.

На 12 април по време на предварително заседание Роскомнадзор поиска незабавно блокиране на месинджъра. Представителите на Telegram поискаха отлагане на заседанието, което не бе удовлетворено от съдията, тъй като ответчикът е имал време да се запознае с иска и искането за определяне на нова дата е злоупотреба с правото.

В съда администрацията на Telegram настоява, че искането да предостави на силовите струкури ключовете за шифриране е незаконно, тъй като противоречи на Конституцията, защищаваща правото на гражданите на тайна на кореспонденцията, телефонните разговоти, телеграфните и други съобщения. От Telegram също заявиха, че да бъде предоставени исканите инструменти е невъзможно, поради техническите особености на месинджъра.

Ръководството на Telegram опита да оспори законността на заповедта на ФСБ за предоставяне на ключовете пред Конституционния съд на РФ, но загуби.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини