От х:

Днес в x:

Похищението на Киров - сюжет като за филм

Бизнесменът Киро Киров е бил държан в помещение от около 3,5 кв. м. Въздухът идвал от 12 дупки на височината на главата му, а първите 11 дена той е отказвал храна, каза самият той по време на специална пресконференция днес.
"Разбираш ли какво е това?, е бил първият въпрос на похитителите към него. Вторият бил какви лекарства взема. За 17-те дни плен, Киров е отслабнал с 8 кг.

Съмнява се, че има спукани ребра от побоя нанесен втората вечер, когато помолил да му бъдат свалени белезниците. През цялото време на пленничеството едната му ръка е била окована с верига, преминаваща през стената.

В помещението високо около 1,5 м е имало само дюшек, възглавница, вентилаторна печка и химическа тоалетна. Киров е бил принуждаван да се завива през глава и да слага качулка, когато влизал някой от похитителите му.

Когато го снимали, фотографът също бил с качулка.

През цялото време бизнесменът имал два основи страха - кога ще се разбере за неговото отвличане и какви ще са последиците, ако не си сложи качулката навреме.

Когато го отвлекли, в колата освен него имало четирима души. На Киров му направило впечатление, че те не издавали абсолютно никакъв шум.

"Допускам, че са хора - добре организирани, които разбират от този тип дейност", заяви Киров, но синът му Иван изрази съмнение, че групата има връзки в системата на МВР.

По думите на Иван Киров системата е затворена най-вероятно. Преговорите са били осъществени чрез SMS-и, като условията постоянно са се променяли, каза Иван Киров.

В самото начало той е поставил условието, че ще плати само ако баща му е цял, въпреки това в събота, когато трябвало да плати откуп, похитителите няколко часа го разкарвали из страната с цел да избегнат евентуални преследвачи.

Парите сложил в сак, а сакът между 17-ти и 18-ти км на магистралата. За отвличането синът разбрал още на следващия ден, когато приятел на Киро Киров се обадил на Иван Киров, че бизнесменът не вдига телефона от петък. Два часа по -късно Иван бил в къщата на баща си и тогава викнал полицията.

Похитителите се свързали с Иван на следващия ден. Това е най-трудният момент в живота ми, каза Киро Киров. Той бе категоричен, че не е дължал пари на физически лица и български фирми, така че това не е разчистване на стари сметки. Фирмата му не е била заплашвана и през годините от мутрите, посочи Киров.

Досега Киров е бил разпитван само веднъж от полицията. По думите му, публикациите в пресата са се отразили негативно на бизнеса, но фирмата му не е заплашена от фалит по време на кризата.

Лъжа било и че не плащал заплати на работниците си. Когато приходите се свиват трябва да се редуцират и разходите, обобщи Киров съкращенията във фирмата си. През 2007 година фирмата е внесла 27 млн. лева данъци и 1 млн. лева осигуровки, а през миналата година 35 млн. лева данъци и 1,436 млн. лева осигуровки.

Припомняме, че Киро Киров изчезна на 27 март пред дома си в столичния квартал "Банкя". Джипът на бизнесмена беше открит с включени фарове и отворени врати. Сигналът за изчезването на Киров беше подаден от сина му на следващия ден. Дни по-късно беше отправено и искането за откуп. Според първоначалната информация похитителите поискаха седемцифрена сума. Тогава те изпратиха и снимки на роднините, на които 70-годишният Киров е с белезници, но жив.

Източници твърдят че Киров е бил отвлечен от същата банда, която похити преди време бившият президент на Литекс Ангел Бончев и съпругата му Камелия. 70-годишният бизнесмен Киро Киров бе освободен в понеделник. Три дни след предаването на откупа, той се обади на сина си Иван да го прибере от място в покрайнините на София, в района на кв. "Горна баня", където е бил оставен от похитителите. МВР продължава работата по разкриването на похитителите, съобщиха от вътрешното ведомство.









Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини