От х:

Днес в x:

Откриха нов орган в човешкото тяло

Американски лекари откриха нов орган в човешкото тяло - интерстициум, като се надяват, че откритието им ще помогне да бъде разбрано как се разпространява ракът. Слоеве, смятани досега за плътна съединителна тъкан, всъщност са серия от кухини, пълни с течност. 

Такива кухини има под кожата, с тях са покрити червата, белите дробове, кръвоносните съдове, мускулите. Те се свързват и образуват мрежа, поддържана от здрави и гъвкави протеини. 

Анализът, публикуван в Scientific Reports, е първият, който идентифицира тези кухини като орган и се опитва да разбере функцията му. Накратко за откритието съобщава ЕurekАlert. Въпреки че е един от най-големите органи в човешкото тяло, интерстициумът досега не е бил забелязван.

Д-р Дейвид Кар-Лок и д-р Петрос Бенаис от болница "Маунт Синай Бет Израел" в Ню Йорк са идентифицирали интерстициума, докато изследвали жлъчните канали на пациент за рак през 2015 год. Кухините, забелязани от тях, не съответствали на известната човешка анатомия. Затова се обърнали към патолог за консултация. Впоследствие в изследването се включват медици от центрове, които извършват електронна микроскопия, за да определят естеството на откритите кухини, течността в тях и тъкънта, която ги изгражда.

Интерстициумът е пропускан от специалистите досега, защото за традиционните методи за изследване на тъканите флуидите се отстраняват. Така се разрушава структурата на органа и той е смятан за обикновена съединителна тъкан. Изследвайки тъканите на още 12 пациенти, американските лекари установиха, че този слой се източва в лимфната система - мрежата от съдове, по които се движи лимфата. Тя участва в имунните реакции.

Освен че обгражда органите и ги предпазва от увреждане, интерстициумът осигурява движението на флуиди из тялото. Затова по него раковите клетки могат да достигат до лимфната система. 

Това откритие може да доведе до разработване на нови тестове за рак. 

В изследването съавтори са Ребека Уелс от медицинския колеж Перелман в Университета на Пенсилвания, Джейсън Рейди от лабораторията за електронна микроскопия в Катедрата по патология в Нюйоркското училище по медицина; Хедър Клапан, Маркус Миранда, Дарън Бунокор, Сюзън Корнаки и Майкъл Уейн от Медицински център "Синай Бет Израел"; и Бриджит Сакей-Абоайе от университета в Пенсилвания. Кар-Лок в момента е клиничен директор на център в Weill Cornell Medicine. Бенаис е асистент в Медицинското училище "Доналд и Барбара Зукър" в Хофста.

Коментари в сайта

Последни новини