От х:

Днес в x:

102 медицински сестри от Хасково на протест за по-високи заплати

    102 медицинските сестри, работещи в детските градини и училища в община Хасково, настояват за увеличение на заплатите. В тази връзка здравните работници организираха символичен мирен протест на работните си места, без прекъсване на работния процес. Тази сутрин те пристигнаха на работа с бадж с надпис „Аз протестирам“. Такива носиха и четирите сестри в 22-ра детска градина „Звънче“. Две от тях са кабинетни работнички, а другите две – в яслените групи.

    Специалистите по здравни грижи настояват за увеличение на основната им работна заплата с минимум 70 лева. Към момента основната работна заплата на работещите в здравни кабинети е 585 лева, а на медицинския персонал в яслени групи е 635 лева. След начисленията възнаграждението скача малко. Медицинската сестра в яслена група Недялка Маринова, която има 37 г. стаж сподели, че получава близо 650 лева. Според нея заплащането е изключително ниско и се доближава до минималната работна заплата в страната, което не е редно.

    За да се изпълни искането на медицинския персонал за увеличение на заплатите са необходими допълнително 77 026 лева. От община Хасково заявиха, че в бюджета на администрацията няма достатъчно средства за удовлетворение на искането. От кметството уточниха, че парите могат да бъдат осигурени след решение на Общинския съвет в Хасково. Председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси Даниел Гаргов заяви вчера, че с колегите си ще направят справка по изпълнението по бюджета и тогава да се направи анализ, за да се обмисли исканото увеличение.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Не
      Не си разбират от работата
      15 -9
      15:26, 28 мар 2018
      Нека увеличат заплатите на мед.сестрите с дългогодишен стаж.
      Но младите сестрици са толкова тъпи и некадърни, неразбиращи от работата си.
      Нощните им смени минават в дълбооок сън,ако ги събудите Ви гледат лошо :)
      А и да не забравяме къде учат- Хасковския филиал( минете ли от там,ще чуете развален български на прости девойки).
    • 2
      Ва
      Ваня
      7 0
      17:54, 28 мар 2018
      Когато завърших за медицинска сестра и кандидатсвах за работа с връзки в нервно отделение заедно с две други момичета,знаете ли какво стана.В последния момент старшата сестра ми каза,че само дригите две момичета ще подпишат трудов договор и
      ще почнат работа там,а аз не.Останах като попарена.Казаха ми,че родителите и на двета момичета имат фирми и затова,а аз да си ходя.Така е и така ще бъде.
    • 3
      Чу
      Чух и видях
      10 -4
      21:38, 28 мар 2018
      Увеличение искат мед.сестри в детските градини и в училищата.Там ако някой заслужава увеличение, са само мед. сестри в яслите! Другите само си седят в кабинетите, клюкарстват и нищо не правят. Не ги ли е срам да искат пари? Най много да сложат термометър или лепенка на коляното.Истинските мед.сестри са в болниците....Даже май са и по 2 в кабинет, за компания. А уж в болниците не стигали. Не увеличение, а съкращение.Комунизма свърши!
    • 4
      Ко
      колежка
      7 -1
      22:07, 28 мар 2018
      Гореспоменатата колежка с 37год.трудов стаж защо не каже каква й е брутната заплата, която получава , че да й сравним заплатата с тази на мед.сестрите , даващи дежурства по отделенията..... и защо всички искат работа в ясли, а не в МБАЛ ?
    Последни новини