От х:

Днес в x:

Руснаци масово се наредиха на опашки за протеста "По пладне срещу Путин"

Хиляди руски граждани се наредиха масово в избирателните секции до 12:00 часа неделя, както в цяла Русия, така и на десетки места по света, включително в София, за да се включат в протеста "По пладне срещу Путин”.

"Последният призив на съпруга ми към руснаците е да участват в кампанията "На пладне срещу Путин". Същността ѝ е, противниците на Путин да отидат в избирателните секции по обед на 17 март. Целта на тази акция не е да повлияе на резултатите от гласуването, които така или иначе ще бъдат фалшифицирани, нито е да бъде подкрепена някоя от марионетките на Путин, допуснати до изборите. Алексей искаше това да бъде общоруска протестна акция, демонстрираща фалшивостта на изборите на Путин и готовността на руското гражданско общество да продължи съпротивата", написа тези дни съпругата на Алексей Навални Юлия.

Информацията за протестната акция все още не е обобщена, но независими руски издания и медийни канали изобилстват от снимки и видеоматериали, на които се виждат огромни опашки.

Първите опашки към избирателните секции започнаха да се образуват в Далечния изток, след това в Сибир и Урал. В Новосибирск кметството обясни тълпите от избиратели като "провокативни действия“ и засилени мерки за сигурност. В Москва и Санкт Петербург се образуваха опашки на обекти както в централните райони, така и извън центъра.

Полицията отговори на акцията с арести. ОВД-инфо досега информира за арести в 16 града, включително Москва, Санкт Петербург, Казан, Волгоград, Уфа, Иркутск, Барнаул и Челябинск.

Десетки хора, наредили се за опашка, за да пуснат бюлетина по обяд като част от обявените протести в последния ден на руските президентски избори, са били арестувани, съобщи ДПА.

Правозащитният медиен проект "ОВД-инфо“ в ранния следобед е преброил около 70 ареста, половината от които в град Казан, на около 700 км източно от Москва. Съобщава се също така за арести в столицата и в Санкт Петербург.

Мнозина от арестуваните са отишли да гласуват точно по обяд като част от протестната кампания "По пладне срещу Путин“, целяща да демонстрира съпротива срещу начина на провеждане на изборите. Протестът беше подкрепен от последователите на Алексей Навални – руският опозиционер, починал миналия месец в наказателна колония в северната част на Русия.

Част от арестите не са били извършени в пределите на избирателните секции. Според докладите една от активистите е била задържана на излизане от дома си в Санкт Петербург. Някои от задържаните са били освободени малко след това.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини