От х:

Днес в x:

Египет изгони британска журналистка, правила интервюта без разрешение

Египетските власти заявиха снощи, че са изгонили кореспондентката на британския вестник "Таймс" Бел Трю, защото е нарушила закона, като правила интервюта без необходимото разрешение, предаде "Франс прес".

Вестникът осъди този "опит за сплашване, извършен в потискащата атмосфера" срещу печата, създадена от президента Абдел Фатах ас Сиси.

Бел Трю, която живеела в Египет от седем години, бе арестувана преди три седмици, след като взела интервю от роднина на човек, умрял на кораб с мигранти на път към Европа. След ареста тя била отведена от полицията на летището и заставена да се качи на самолет за Лондон, посочи "Таймс".

Египетската служба за информацията, която регулира дейността на чуждестранния печат, заяви, че Бел Трю е направила интервюто, без да поиска временна журналистическа карта, докато изчаква издаването на годишната си карта.

Издаването на такива карти беше забавено за всички чуждестранни журналисти, отбелязва АФП.

Освен това британската кореспондентка е правила видеозаписи на интервюта на улицата, без да има необходимото разрешение, посочва Египетската служба за информацията.

"С оглед на тези драстични нарушения компетентните власти решиха да изгонят британската журналистка", се казва в съобщението на службата.

Тя уточнява, че Бел Трю е поискала специално разрешение да отразява президентските избори в Египет, които ще се състоят от днес до сряда, и го е получила.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини