От х:

Днес в x:

Арестуваха Никола Саркози

Бившият президент на Франция Никола Саркози е задържан, съобщава Le Monde във вторник, 20 март.

Според изданието Саркози се намира под стража в полицията в Нантер, където е бил разпитан по делото за незаконно финансиране на неговата предизборна кампания през 2007 год. от Либия, пише SkyNews. Саркози по-рано отхвърли обвиненията. Сега за първи път дава показания лично. Той може да остане под стража за 48 часа, преди да му бъдат повдигнати обвинения.

Няколко скандала около получавани от Саркози средства продължават през последните години. През август 2017 се появиха информации, че прокуратурата го разследва за подкуп от Катар за помощта му в полза на домакинството на емирата на световното по футбол. По-рано стана ясно, че го разследват за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 год. 

През 2016 год. либийският бизнесмен Зияд Такедин заяви, че през 2006-2007 год. лично е участвал в предаването на няколко куфара с 5 млн. евро в брой на Никола Саркози и неговия съпартиец Клод Геан. В този момент Саркози е министър на въртешните работи на Франция. Средствата идвали от Муамар Кадафи и били за кандидатпрезидентската кампания на Саркози. След това Геан бе осъден на две години затвор.

През 2012 год. изданието Mediapart публикува документи, които се смята, че потвърждават предаването от либийска страна на 50 млн. евро за кампанията на Саркози.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини