От х:

Днес в x:

"Империята на Хитлер: планът за след войната" през март по Viasat History

Империята на Хитлер: планът за след войната
От понеделник, 19 март, в 22:00
Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Hitler's World: The Post-War Plan
До 1942 г. е възможно - и дори вероятно - Германия да спечели Втората световна война. Армиите на Хитлер са навлезли дълбоко в Европа и в Съветския съюз и изглежда, че цивилизованият свят скоро ще бъде изправен пред немислимото - нов световен ред, в който управляват нацистите, нов Райх.

Но пораженията в Сталинград и Аламейн обръщат хода на войната. За Хитлер и неговите поддръжници световното господство не е далечна мечта. Те очакват да го постигнат и имат разгърнати планове за установяването му, които включват не само как ще изглежда новия Райх, но и как ще функционира и кой ще го управлява, как ще се придвижват жителите му, как и на кого ще се молят, дори къде ще почиват.

Не става дума за мегаломански фантазии, а за конкретни, практични и съвсем реални планове, осъществяването на които напълно би променило човешката история.

Реформацията: Свещената война на Европа
От петък, 30 март, в 20:00
Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Reformation: Europe's Holy War
Преди 500 години революционно настроен свещеник завинаги променя облика на християнството и посоката на европейската цивилизация. Рискувайки живота си, академичната си репутация и спасението на душата си заради своите вярвания, един мъж се изправя срещу всемогъщата католическа църква. Западният свят никога няма да бъде същият. По случай 500 години от Реформацията, вижте историята на реформатора Мартин Лутер и съвременниците му.

Историкът Дейвид Старки проследява живота на Лутер, на основните фигури зад едно от най-забележителните движения в историята на хората, които променят вярванията на обществото във времето на пълно господство на католическата църква.

Дневниците на Венера
Вторник, 6 март, в 21:00
Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Venus Uncovered
През 1914 г. суфражетката Мери Ричардсън влиза в Националната галерия, вади сатър от ръкава си и яростно разсича гърба на красивата, гола, божествена Венера-Афродита, изобразена на картината на Веласкес "Венера с огледалото". Защо?
Професор Бетани Хюс предприема откривателско пътешествие, посещавайки Средиземноморието и Близкия изток, за да разкрие истината за Венера и нейните предци, доказвайки, че митологичната героиня е много повече от чувствена голота и сладникава романтика.

"Дневниците на Венера" е история за една от най-могъщите сили на античността. Чрез древно изкуство, въздействащи митове, археологически разкрития и философски изследвания Бетани разкрива как безсмъртната богиня оцелява в 21-и век и как ние, хората, се оглеждаме в историята ѝ. Докато разкрива повече за Венера, Бетани ни показва защо все още се нуждаем от нейната първична стихия в своя живот и как пренебрегваме мощта ѝ в свой ущърб.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини