От х:

Днес в x:

Ким Чен-ун иска да „напише нова история” с Южна Корея

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви, че иска по-тесни контакти с Южна Корея, съобщава държавната медия на тоталитарната държава, цитирана от БиБиСи.

Информацията е изнесена след рядка визита на високопоставени южнокорейски дипломати в Пхенян, които вечеряха с Ким Чен-ун. Те са първите дипломати от Сеул, които се срещнаха с Ким, откакто пое властта преди 7 г.

Това е част от разведряването на отношенията между двете държави, започнало няколко седмици преди Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Двете страни са постигнали "задоволително споразумение" разговорите да продължат и за в бъдеще.

Делегацията се очаква да посети Вашингтон по-късно тази седмица, за да запознае американските представители как са преминали разговорите в КНДР.

САЩ обявиха, че са "предпазливо оптимистични" относно перспективите за подобряване на контактите между Севера и Юга, но изключиха преговори с Пхенян, освен ако КНДР не изрази готовност да се откаже от ядрените оръжия.

Ким Чен-ун се е срещал с много малко чуждестранни представители, откакто пое властта през 2011 г. През 2007 г. за последно представители на Южна Корея посетиха Пхенян.

В делегацията на Южна Корея бяха шефът на разузнаването и съветникът по национална сигурност на държавния глава.

Севернокорейската агенция KCNA съобщи, че Ким "топло посрещна" делегацията и проведе "открити разговори" с представителите. Той също така изразил надежда "да напишат нова история на национално обединение", пише "Гардиън".

Според агенцията те са обсъдили въпросите, свързани с намаляване на военното напрежение на Корейския полуостров и активизиране на диалога, контактите, сътрудничеството и обмена.

Южнокорейската делегация предала писмо от президента Мун Дже-ин, в което кани Ким да преговарят.

Вечерята е продължила четири часа. Делегацията беше на двудневна визита в Пхенян.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини