От х:

Днес в x:

В ЕС най-бедните са в България, а най-богатите – Лондон

Жителите на Западен Лондон, Великобритания, са шест пъти (611%) по-богати от средните европейци, докато в Северозападна България са три пъти по-бедни (29%).

Това показват статистически данни на Евростат.

Данните са за 2016 г. В проучването е сравнен по региони брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, което е изразено в "стандарт на покупателната способност" - изравнява покупателната сила на различните национaлни валути.

След гражданите в Западен Лондон най-богати в ЕС са гражданите на Люксембург (257%), Югоизточна Ирландия (217%), белгийската столица Брюксел и германския град Хамбург (по 200%).

Има 19 региона с БВП на човек 50% или повече от средното ниво за ЕС през 2016 г.: пет са в Германия, три във Великобритания, два в Австрия, по един в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция, Холандия, Словакия, Швеция и Люксембург.

На другия край на класацията с 29 процента от средния европейски БВП на човек е българският Северозападен район. Следват френската отвъдморска територия Майот (33%), два български района - Северен централен и Южен централен (по 34%) и Североизточна Румъния (36%).

От 21 региона с БВП на човек под 50 процента от средното за ЕС, по пет са в България и Полша, четири в Унгария, три в Румъния и в Гърция и един във Франция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини